Uniunea Europeana ajuta Romania sa faca progrese in domeniul gestionarii deseurilor

Proiectul a beneficiat de o finantare de 1 milion de euro din partea Uniunii Europene prin intermediul programului Phare iar o parte dintre rezultatele sale au ajutat in mod direct negocierile Romaniei de aderare la Uniunea Europeana.

Transpunerea in legislatia nationala a Directivei cu privire la vehiculele scoase din uz si elaborarea planului de punere in aplicare a acestei directive, dezvoltarea unui set de recomandari privind incinerarea si co-incinerarea deseurilor in Romania, realizarea ghidului tehnic si a materialelor de instruire profesionala pentru experti in vederea punerii in aplicare a Directivelor Uniunii Europene cu privire la transportul, depozitarea si incinerarea deseurilor – se numara, potrivit sursei, printre principalele rezultate ale proiectului. De asemenea, au fost elaborate Strategia Nationala si Planul National referitoare la gestionarea deseurilor, s-a realizat intarirea institutionala a autoritatilor regionale de protectie a mediului create la inceputul anului 2004 si a fost elaborat un plan pilot de gestionare a deseurilor pentru Regiunea Centru, fapt care ii permite acesteia sa faca investitii concrete in acest domeniu, dintre care unele vor beneficia probabil de sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Uniunea Europeana acorda Romaniei expertiza si sprijin financiar in vederea pregatirii pentru aderare, prin programe specifice: Phare, Ispa si Sapard. Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala si sprijin pentru IMM-uri, pana la investitii in infrastructura de mediu si transport si dezvoltare rurala.Suma anuala totala a fondurilor nerambursabile acordate Romaniei prin cele trei programe este in crestere, de la circa 660 milioane euro in 2003, la peste un miliard de euro in 2006. Gestionarea acestor fonduri este realizata de autoritatile romane de resort, sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice, precizeaza comunicatul DCE.