Zi de zi consumam apa ce vine prin tevi ruginite

– Domnule Valeriu Cojocaru, tot mai des se vorbeste despre agravarea situatiei privind aprovizionarea cu apa a populatiei. Din ce cauza avem aceasta situatie?

– Descentralizarea serviciilor comunale si transmiterea lor din proprietatea statului in cea a unitatilor administrativ-teritoriale, conform Hotararii Guvernului nr. 530 din 5 iunie 2000, a afectat si mai mult calitatea serviciilor comunale de alimentare cu apa si canalizare. In rezultat, intreprinderile din gospodaria comunala se confrunta astazi cu mari probleme, cum ar fi datoriile enorme acumulate si agravarea situatiei economico-financiare, tarifele neadecvate, care nu acopera cheltuielile reale, uzura inalta a retelelor ingineresti si a edificiilor, lipsa investitiilor necesare pentru renovarea si dezvoltarea ramurii etc. Din cauza exploatarii indelungate (30-40 de ani), fara reconstructie sau reparatie capitala, in prezent 250 km de retele de distributie a apei se afla intr-o stare avariata si necesita inlocuire urgenta. De asemenea, sunt depasite si necesita o retehnologizare completa statiile de tratare a apei. Intr-o situatie deplorabila se afla mai ales gospodaria de canalizare, unde s-a redus cu mult numarul statiilor de epurare a apelor reziduale, iar eficienta celor in lucru este scazuta.

– Dar ce intreprindeti la nivelul Departamentului dvs. pentru solutionarea acestor probleme?

– Prin Hotararea Guvernului nr. 519 din 23 aprilie 2002 a fost aprobat ?Programul de alimentare cu apa si canalizare a localitatilor din R. Moldova pana in anul 2006?. In prezent, toate fortele si sursele existente sunt indreptate la realizarea acestui program. Totodata, colaboratorii Departamentului nostru au elaborat si inaintat Guvernului o serie de propuneri privind modificarea si completarea cadrului legislativ si normativ existent, spre a crea conditii favorabile pentru activitatea agentilor economici din ramura. Aici as mentiona modificarea Legii serviciilor publice de gospodarie comunala, Regulamentul privind concesiunea serviciilor publice, Planul de masuri pentru ameliorarea situatiei privind alimentarea cu apa a mun. Balti, or. Soroca si a altor localitati din nordul republicii. Intre altele, apeductul ?Soroca-Balti?, ce are o lungime de 71 km, a fost dat in exploatare in 1984, insa din luna mai 2003 a stationat. Prin hotararea Guvernului R. Moldova nr. 1188 din 2 noiembrie 2004 a fost aprobat si se realizeaza Planul de actiuni privind repunerea in functiune a acestui obiect de la 1 decembrie curent si constructia bransamentelor, urmand ca in perioada anilor 2005-2006 sa fie conectate la el centrele raionale Floresti, Drochia, Sangerei, Telenesti, Falesti si localitatile rurale amplasate de-a lungul apeductului. Pentru aceste lucrari au fost alocate deja 900 mii de lei, inclusiv 250 mii lei ? din bugetul de stat (investitii capitale) si 600 mii lei ? din fondul de rezerva al guvernului. Afara de aceasta, in comun cu autoritatile publice locale s-au implementat o serie de proiecte investitionale, finantate din bugete de stat si locale, precum si din alte surse (credite externe, granturi etc.). Astfel, pe parcursul anului 2004, in cadrul programului mentionat mai sus, au fost efectuate lucrari de renovare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in orasele Chisinau, Balti, Cainari, Edinet, Ungheni, Calarasi, Cahul, Ceadar-Lunga, Comrat si altele, in suma totala de circa 114,7 mln lei. Din investitiile capitale de stat, preconizate pentru acest an (10,9 mln lei) au fost efectuate lucrari de constructie a doua rezervoare de apa potabila in mun. Balti si s-au reparat capital retelele de apeduct si canalizare in localitatile Cantemir, Otaci, Straseni.

– Ce proiecte mai importante se implementeaza cu ajutorul investitorilor straini?

– Considerabile investitii au fost efectuate in ultimul timp de catre Banca Europeana de Reconstructii si Dezvoltare, Banca Mondiala, Guvernele Danemarcei, Kuwaitului si Elvetiei. Astfel, s-a reusit restabilirea a circa 100 km de retele in mun. Chisinau, a fost ameliorata situatia in alimentarea cu apa a 3 orase si 7 sate din sudul republicii (or. Comrat, Ceadar-Lunga, Vulcanesti).

– Putem vorbi de perspectiva unor retele moderne de aprovizionare cu apa si canalizare a localitatilor din republica?

– In aceasta privinta, avem in curs de elaborare si in curand vom inainta Guvernului spre examinare si aprobare proiectul Strategiei de modernizare si dezvoltare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in localitatile R. Moldova, a carei scop este accesul majoritatii populatiei la apa potabila calitativa. Proiectul prevede sporirea volumelor de realizare a apei din prizele respective si utilizarea maxima a capacitatilor existente, majorarea numarului de consumatori la astfel de apeducte, cum sunt: Vadul lui Voda ? Chisinau, Soroca ? Balti, prizele de la raul Prut ale or. Edinet, Cantemir, Cahul, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra reducerii tarifelor la apa potabila si vor da mari posibilitati pentru asigurarea deplina cu apa calitativa a majoritatii localitatilor din republica.