200 de specii de pasari, pe cale de disparitie

hpim3043Din ce in ce mai multe pasari din intreaga lume sunt amenintate cu disparitia, dupa cum se arata in Lista Rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). La categoria “critic amenintate” au fost trecute si o pasare cantatoare, viu colorata, ce a fost recent descoperita in Columbia, ciocarlia Sidamo, din Etiopia si cinteza din Galapagos.
“In ciuda incercarilor facute de guverne pentru a incetini pierderea biodiversitatii, lucrurile devin din ce in ce mai rele in fiecare an”, a declarat Jean-Christophe Vie, delegatul cu programul pentru specii al IUCN, citat de Reuters.

Acesta a mai aratat ca numai cateva specii au fost scoase de pe lista, in urma actiunilor de salvare a pasarilor. Fata de 2008, numarul pasarilor aflate in pericol de disparitie a crescut la 1.227, ceea ce inseamna un procent de 12% din totalul speciilor de pe glob.

192 de specii se afla incluse in categoria “critic amenintate”, noua fiind adaugate in acest an, in timp ce doar sapte au fost retrase de pe lista.

Guvernele au fost de acord, in 2002, sa reduca semnificativ rata scaderii biodiversitatii animalelor si plantelor, pana in 2010, si sa protejeze distrugerea habitatelor de cresterea numarului fermelor si de schimbarile climatice.

O problema este aceea ca pasarile comune sunt din ce in ce mai rare, insa acestea nu au fost clasificate ca fiind pe cale de disparitie. “Exista pasari pe care nu le mai vezi in grupuri asa mari, precum ciocarliile, randunicile”, a mai spus Vie.

“La nivel mondial, lucrurile se inrautatesc, insa exista si proiecte de conservare care au avut succes”, a aratat si Leon Bennun, directorul de stiinte si politica al BirdLife, care a facut cercetarile pentru Lista Rosie.

Atat Chatham Petrel (Pterodroma axillaris), din Noua Zeelanda, cat si Foudia rubra au fost mutate din lista “critic amenintate”, in lista “in pericol”, dupa proiectul de conservare.

Dintre speciile care sunt foarte afectate, pasarea cantatoare descoperita in Columbia traieste numai pe unul din muntii din zona, unde padurile sunt taiate pentru a lasa locul plantatiilor de coca.

In Etiopia, ciocarlia Sidamo ar putea deveni prima pasare care dispare de pe continentul african, din cauza schimbarii intrebuintarii terenurilor. Cinteza din Galapagos a fost adaugata pe lista datorita aparitiei unei muste parazite.

Insa, conform declaratiilor lui Vie, nu pasarile sunt cea mai afectata specie de animale, ci amfibienii, care se lupta sa supravietuiasca numeroaselor boli, si chiar mamiferele, care trebuie sa se fereasca de vanatori.

Sursa: Ecomagazin

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.