Uniunea Europeană interzice comerţul cu produse derivate din focă

Statele membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul s-au pus de acord pe data de 5 mai 2009 în vederea interzicerii comercializării în cadrul U.E. a tuturor produselor derivate din focă. Votul acestei interdicţii este efectul preocupării unui mare număr de cetăţeni pentru a pune capăt unui crud comerţ, după cum a declarat Doamna Arlene McCarthy , Preşedinta Comisiei Pieţei Interne şi a Protecţiei Consumatorilor din cadrul Parlamentului.

Faptic, prin acest regulament se doreşte stabilirea unor reguli comune, deoarece politica statelor era diferită (spre exemplu, Belgia şi Ţările de Jos au interzis deja acest tip de comercializare).

În mod concret, va fi interzisă comercializarea cărnii, uleiului, organelor, grăsimii şi pielii acestor animale, care până în prezent au fost folosite la produse precum genţi, fete de masă şi suprafeţe de învelit, pălării, cizme şi mănuşi folosite de motociclişti, schiori şi chiar boxeri., iar pe partea farmaceutica se puteau regăsi în suplimentele alimentare cu acizi graşi Omega 3.

Totuşi, s-a prevăzut şi o derogare în ceea ce priveşte Intuiţii şi comunităţile aborigene, aceasta referindu-se la produsele ce provin din vânătoarea tradiţionala şi absolut necesară subzistentei acestor populaţii, in afara oricǎror scopuri comerciale. Edilii europeni s-au gândit şi la latura ecologică, precizând că aducerea pe piaţa fǎrǎ scop de profit a acestor produse trebuie făcută pentru a îndeplini singurul obiectiv al gestiunii durabile a resurselor marine.

Fondul Internaţional pentru Protecţia Animalelor (IFAW), consideră această decizie ca una din cele mai importante victorii din ultimii 40 de ani. Această organizaţie sublinează faptul că în Canada, tara cu comerţul cel mai intens de produse derivate din focă, se va « închide robinetul » cât de curând, atât din cauza scăderii preţurilor pieilor de focă, cât şi datorită interdicţiilor de comercializare în tot mai multe state, din care 7 fac parte din cele 10 ţări principale ce formează piaţa de desfacere a Canadei.

Din punct de vedere legislativ, o dată adoptat în mod formal de către Consiliul European, regulamentul trebuie să intre în vigoare la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Dispoziţiile vor trebui puse în aplicaţie la 9 luni după intrarea acestora în vigoare.

Sursa: Ecomagazin