Articol de Radu Bajureanu, EcoExpert – www.ecoexpert.md
În timpul întrunirilor COP15 din Copenhagen am dat de o piaţi cu o expoziţie fotografică în aer liber. Era chiar în piaţa Kongens Nitorv, denumire greu de pronunţat. După o primblare de 2 ore am ajuns în piaţă, îngheţam plăcut. Îm piaţă erau instalate nişte globuri cu o anumită însemnătate, pe pereţii clădirilor era publicitate despre schimbările climei.
Totuşi, atenţia mi-au atras fotografiile cărorva locuri de pe glob. Iniţial nu am înţeles şi credeam că sunt doar fotografii a cărorva landşafturi, citind mi-am dat seama că sunt 100 de fotografii ale locurilor de pe Pământ pe cale de dispariţie sau în proces de dispariţie.
Aşa locuri ca Kauai, Hawaii, SUA sau Kilimanjaro din Tanzania, vă recomand să vizitaţi acesti site.
Nu doar locuri necunoscute pentru noi sunt în pericol. Locul patru este ocupat de către oraşul Roterdam din Olanda. Am vizitat acest oraş în anul 2007 în timpul unui stagiu la Utrecht. Nu am avut mult timp pentru a vizita oraşul dar am reuşit cu un ochi să văd că acest oraş are o istorie nemaipomnită şi ţine la tezaurul istoric. Olanda pare foarte avangardistă de la distanţă, turiştii de regulă exprimă în 2 cuvinte ceea ce e Olanda şi anume droguri legale şi prostituţie oficială. Pe de altă parte aşi remarca că Amsterdamul care circa 50 de muzee.
În Parcul Naukluft din Namibia pot fi văzute imagini care sunt în setările windows, sunt anume acele imagini cu pustiu şi nisip. Uneori nu poţi diferenţia imaginile făcute la calculator de cele originale făcute în sânul natnurii.
O altă atracţie turistică este supusă riscului dispariţiei, nu e vorba de vre-un colţ de natură intactă, e vorba de metropola Japoneză. Capitala este supusă riscului să dispară, în ultimii ani s-a creat un efect de seră în oraş deoarece doar centrul capitalei Japoneze este populat în timpul zilei de lucru de circa 11 milioane de oameni. Acest fapt a mărit de 5 ori efectul de seră local în comparaţie cu cel mondial.
Efectul se vede la nivel global, nemaivorbind de aşa locuri ca Polul Nord din Arctica, Râul Mississippi din SUA, Masai Mara din Kenia sau Olzmpia Grecească.
Dacă urmaţi link-ul http://www.100places.com/en/the100places0/ daţi de video, material foarte interesant, inclusiv informaţie despre aceste locuri. Cred că cei preocupaţi de natură şi protecţia acesteia vor găsi multă informaţie interesantă.
Site-ul oficial este http://www.100places.com/en/ pentru versiunea engleză.
Nici nu am ştiut de marea majoritate a acestor locuri frumoase, păcat că au ajuns să fie incluse in acest top.