Odată ce Biroul Naţional de Statistică anunţă scădere a producţiei la majoritatea componentelor iar experţii de la IDIS „Viitorul” prevedeau pentru anul 2010 căderea industriei cu 24,3%, domeniului ecologiei nu este mai puţin afectat. Atât timp cât economia nu va avea capacitate investiţională nici în protecţia mediului nu se va investi.
În mare majoritate investitorii vor utiliza tehnologii mai poluante sau vor încălca legislaţia naţională prin faptul că nu vor urma prevederile legale. Se presupune că pe timp de criză investiţiile pe mediu vor scădea cel puţin proporţional cu cele pe industrie.
Statul trebuie să asume responsabilitatea pentru a veni cu investiţii sau granturi pe acest compartiment pentru a suplini scăderea. Fondul Ecologic Naţional este una din sursele potenţiale de investiţii chiar şi pentru agenţii economici aflaţi în plină criză.
O altă problemă este şi învechiarea tehnologiilor sau moştenirea celor sovietice ne pune într-o situaţie deosebită. Acest fapt trebuie prevăzut deoarece vom ajunge într-o situţie catastrofală. Sistemele de alimentare cu apă sunt la pământ în regiunile rurale. Mai rea e situaţia investiţională în reabilitarea reţelelor şi sistemelor de canalizare pe întreaga republică. Pe an ce trece uzura acestor echipamente şi utilaje se măreşte fapt ce va genera o schimbare la nivel de ţară a acestor facilităţi. Aceste investiţii sunt enorme.
O oportunitate sunt finanţările la care are, sau cel puţin a început să aibă acces ţara noastră. Aceste surse deosebit de importante fapt ce poate schimba spre bine situaţia actuală.
Radu Bajureanu
EcoExpert – www.ecoexpert.md