Schema 3. Etapele de elaborare a PLAM
[img]"%%dir[1]%%gm_schema3.jpg" border="0" alt="image" name="image" align="center" width="450" height="168" /[/img]
Principala idee, de la care s-a pornit si care a guvernat tot procesul de elaborare a PLAM, este ca problemele importante pentru comunitatea locala si solutiile pentru rezolvarea lor, pot fi identificate si descrise cel mai bine pe baza cunostintelor existente la nivel local.
Acest lucru a fost realizat prin participarea autoritatilor locale, agentiei ecologice, centrului de medicina preventiva, reprezentantilor sectoarelor agricole, municipal si industrial. Unul dintre instrumentele consultarilor a fost organizarea seminarului de planificare. Pe parcursul seminarului, reprezentantii partilor interesante au pus in evidenta principalele probleme de mediu, cauzele acestora care provin din activitatea de producere in agricultura, industrie si din activitatile care asigura functionarea si dezvoltarea localitatilor, au propus masurile si proiectele de mediu prioritare, au definit in termeni de timp, calitativi si cantitativi acei indicatori, care vor permite de a evalua succesul realizarii masurilor si proiectelor prioritare.
Analiza subiectiva, bazata pe evaluarea situatiei de catre expertii de la diferite institutii din judet, a fost combinata cu analiza obiectiva. Un element al acesteia din urma a fost evaluarea calitatii mediului pe baza indicatorilor statistici de mediu. Informatia privind calitatea mediului a fost colectarea si generalizata de catre agentia ecologica judeteana, si a fost pusa la dispozitia tuturor partilor implicate in elaborarea PLAM.
Pe parcursul elaborarii PLAM comunitatea locala a beneficiat de asistenta metodologica si financiara a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, oferita in cadrul proiectului ?Consolidarea capacitatii institutionale pentru realizarea Planului National de Actiuni in domeniul protectiei mediului?. Acest proiect acorda sprijinul necesar pentru activitatea Unitatii de Implementarea a PNA in domeniul protectiei mediului (Unitatea PNA), specialistii careia au generalizat informatia obtinuta in procesul elaborarii PLAM.
Pentru a imbunatati procesul de elaborare a PLAM a fost aplicata metodologia analizei cadrului logic. Aceasta este o metoda prin care un program (proiect) poate fi structurat si descris intr-o maniera clara, logica si obiectiva, specificand exact ce urmeaza sa atinga programul (proiectul), care sunt resursele necesare pentru aceasta si cum poate fi masurat gradul de realizare. Analiza cadrului logic este un instrument pe larg folosit de catre donatori si investitori.
Care a fost continutul si rezultatele fiecarei etape in elaborarea planului?
Descrierea situatiei curente. Pentru a avea o imagine clara ?punctului de pornire?, s-a pornit de la evaluarea starii actuale a mediului la nivel local, pe baza unui sistem de indicatori ai calitatii mediului. Aceasta etapa a cuprins, pe langa evaluarea starii mediului, determinarea principalilor factori de impact si identificarea tuturor partilor interesante in imbunatatirea performantelor in domeniul gestionarii si protectiei mediului. Rezultatul principal al acestei etape a fost raportul privind starea si protectia mediului, prezentat partilor implicate in elaborarea planului.
Determinarea si descrierea sectoarelor si activitatilor cu impact ecologic negativ a tinut sa combine cunostintele si opiniile specialistilor din diferite sectoare.
Definirea masurilor prioritare in cadrul planului local de actiune a fost efectuata partial in cadrul seminarului de planificare si definitivata de catre grupul de initiativa. O parte importanta a acestui capitol este descrierea indicatorilor realizarii planului, care definesc calitatea factorilor de mediu si starea sanatatii populatiei dupa infaptuirea strategiilor sectoriale. Atunci cand a fost posibil, acesti indicatori au fost evaluati in raport cu standardele existente si cu valorile din trecut. in strategiile sectoriale sunt prezentate si proiectele de mediu prioritare pentru judet.
Descrierea proiectelor prioritare si a surselor de finantare – au fost pregatite de catre specialistii diferitor institutii din judetul Ungheni, tinand cont nu numai de propunerile de proiect inaintate de partile interesante, dar si de proiectele realizate, stopate sau in derulare.