Terenurile degradate constituie circa 30% din suprafata totala a judetului Ungheni. Cauzele principale ale degradarii terenurilor sunt caracterul fragmentat al reliefului, ploile torentiale frecvente, predominarea rocilor usor erodabile, precum si de un sir de factori de natura antropica.
Majoritatea gospodariilor agricole sunt amplasate pe pante cu inclinatie mare (pana la 25-30 grade si mai mult). in multe cazuri aceste terenuri se prelucreaza de-a lungul pantelor, astfel spalandu-se stratul de sol fertil. Totodata, din circuitul prelucrarii intensive nu se exclud terenurile situate pe versanti cu inclinatia mai mare de 10 grade. Exista pericolul ca timp de 4-5 ani o parte considerabila a terenurilor vor fi complet degradate si scoase din circuitul agricol. in suprafata totala a culturilor agricole predomina aratura-64,7%, inclusiv 12,8% culturi paioase si 27,5% prasitoare.
Unele gospodarii au 300-600 ha aratura si 250-400 ha plantatii multianuale pe soluri degradate. Nu se creeaza sisteme de praguri in complex cu scaderea fasiilor forestiere de protectie. Nu se niveleaza rigolele, iar suprafetele supuse alunecarilor de teren si ravenele nu sunt acoperite cu vegetatie. Nu se respecta asolamentele stiintifice fundamentale, practic s-a trecut la rotatia simpla a culturilor. Pe terenurile privatizate se cultiva preponderent porumbul in monocultura. Cultivarea masiva a cerealierelor si plantelor tehnice este determinata de crearea pietei, si este destul de greu influentabila.
Spre regret, investitii capitale in efectuarea lucrarilor de protectie a solurilor in 1998 nu s-au efectuat. Situatia este agravata prin nivelul foarte jos de educatie ecologica a gestionarilor resurselor funciare.
in aceste conditii, a fost necesar de a crea o gospodarire-model din punct de vedere a planificarii funciare si corectitudinii efectuarii lucrarilor agricole. in calitate de astfel de poligon-model poate servi gospodarirea agricola ?Rezor?.
Gospodarirea este amplasata in zona de codru, pe malurile raului Cula. Resursele funciare ale gospodariei constituie 5386 ha, inclusiv terenuri agricole ? 4825 ha. Pe teritoriul gospodariei exista patru iazuri cu suprafata totala de 45,2 ha, apa carora se foloseste pentru irigare si alimentare a populatiei cu apa potabila. Aproximativ 90% din aria totala a terenurilor agricole sunt ciornoziomuri.
Gospodarirea este situata pe terenuri de lunca cu pante de diferite inclinatii. Pantele cu inclinatie mare (20-450) sunt supuse alunecarilor de teren, iar cu inclinatie mica ? eroziuni. Majoritatea terenurilor agricole sunt amplasate pe pante cu inclinatie mica si o parte pe pante cu inclinatie mica si o parte cu inclinatie mare. Fanetele ocupa majoritatea terenurilor de lunca, iar pasunile sunt amplasate pe pante cu inclinatii mari si foarte mari.
in gospodarire se lucreaza asupra problemei combaterii eroziunii solului. Tot teritoriul gospodariei in dependenta de gradul de erodare e impartit in sase categorii:
1. Solurile neerodate- acestea sunt terenurile de lunca cu relief linistit;
2. Pamanturi slab erodate sau neerodate ? aceste terenuri sunt pantele cu inclinatia nu mai mare de 20;
3. Soluri unde se observa degradarea neinsemnata a stratului de sol fertil, dar in urma prelucrarii corecte se poate folosi si de capatat roade destul de bogate – aceste terenuri sunt pantele cu inclinatia nu mai mare de 50;
4. Terenuri in partea de sus a vailor care au inclinatii neinsemnate in lung si in curmezis, dar in urma depunerilor atmosferice se formeaza mari scurgeri de apa si degradeaza solul;
5. Terenuri puternic erodate cu inclinatia 5-80;
6. Terenuri foarte puternic erodate ? pe aceste pante se observa spalarea puternica a solului, unde in unele locuri se formeaza rapi. Aceste pante au inclinatia mai mare de 80.
Pe teritoriul gospodariri exista 16 ha fasii forestiere de protectie (sadite in anii 1966-1967) de salcam, stejar, artar, tei si alte specii. Aceste fasii au o varsta de peste 30 de ani si majoritatea arborilor sunt uscati, atacati de boli si vatamatori.
Astfel, desi exista multe probleme, gospodaria dispune de potentialul necesar pentru a servi drept una demonstrationala.
Scopul general al proiectului
Scopul general al proiectului este de a promova folosirea de catre fermierii din judet a practicilor agricole ecologic fundamentale.
Obiectivul proiectului
Obiectivul proiectului este de a imbunatati starea terenurilor agricole degradate in urma eroziunii de apa si de vant a solului in gospodaria agricola ?Rezor? prin adoptarea unor noi procedee de gospodarire.
Rezultatele proiectului
1. Reducerea suprafetelor culturilor prasitoare pana la 35-40% din aria totala si sporirea suprafetelor cu culturi compacte si a ierburilor multianuale pana la 45-50% in dependenta de inaltimea pantelor;
2. Implementarea tehnologiilor noi de minimalizare a prelucrarii fizico-mecanice a solului, de pastrare a diversitatii de resturi vegetale in scop antierozional, de limitare a evaporarii si de majorare a continutului de humus, folosirea completa a ingrasamintelor organice;
3. Excluderea terenurilor situate pe versanti cu inclinatia mai mare de 100 din circuitul prelucrarii intensive si insemantarea lor cu ierburi multianuale;
4. Amplasarea in fasii a culturilor de camp, randuind culturile de vii si livezi, in dependenta de inclinatia pantei pe care ele sunt amplasate;
5. Folosirea ierburilor multianuale semanate intre randurile devii si livezi, in dependenta de inclinatia pantei pe care ele sunt amplasate;
6. Efectuarea lucrarilor de lichidare a rigolelor prin intermediul nivelarii lor;
7. Aratul, semanatul si prelucrarea culturilor de-a curmezisul pantelor;
8. Crearea valurilor amonte de reglare a apelor de suprafata;
9. Crearea sistemelor praguri in complex cu sadirea fasiilor forestier de protectie a solului;
10. inierbarea canalelor de scurgere si a curentilor fortati.
Activitatile din cadrul proiectului
in cadrul proiectului va fi necesar sa se efectueze un sir de activitati:
+ Proiectarea masurilor de combatere a eroziunii terenurilor agricole si reintoarcerea lor in circuitul agricol;
+ Procurarea tehnicii si materialelor necesare pentru efectuarea lucrarilor antierozionale;
+ Revizuirea terenurilor predispuse eroziunii de apa si de vant si sistematizarea informatiei;
+ in scopul micsorarii scurgerii apelor meteorice, spalatorii solului fertil, lichidarii eroziunii solului, lichidarii rapilor si protectiei campurilor contra vanturilor este necesara plantarea fasiilor forestiere de protectie: 6 ha fasii forestiere de reglare a apelor meteorice, 2 ha de fasii de protectie a bazinelor acvatice si 2 ha fasii forestiere pe malurile rapilor. Se propune de a planat forestiere in timp de doi ani.
Contributiile necesare
Pentru realizare lucrarilor prevazute in proiect este nevoie de un responsabil ? presedintele gospodariei, pentru a conduce efectuarea lucrarilor, calitatea lor, cheltuielile efectuate etc., un agronom care ar conduce efectuarea masurilor agrotehnice prevazute in proiect, un inginer responsabil pentru functionarea tehnicii, 6 lucrator, care vor deservi tehnica si utilajul necesar pentru efectuarea lucrarilor, 20 muncitor, care vor sadi fasiile forestiere de protectie, o masina pentru specialisti, o masina pentru lucratori.
Procurarea tehnicii si a materialelor necesare pentru efectuarea lucrarilor antierozionale
Pentru lucrarile de combatere a eroziunii solului este necesar de a procura 2 tractoare ?Belarusi? MTZ-80, un tractor – buldozer universal, un plug de plantaj, ingrasaminte minerale, seminte de ierburi multianuale, puieti de arbori si arbusti pentru sadirea fasiilor de protectie a solului si a bazinelor acvatice.
Costul total al tehnicii si materialelor 166 mii lei
Durata proiectului este de 3 ani
Bugetul proiectului
Pretul masurilor de protectiei a solului contra eroziunii (plus 10% cheltuieli neprevazute) in gospodaria ?Rezor?.
Conditiile pentru a incepe proiectul si supozitiile
Pentru a incepe lucrarile de proiect este necesara decizia primariei comunei Boghenii-Vechi. Personalul necesar pentru efectuarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului exista. Pentru efectuarea lucrarilor agrotehnice se poate folosi o parte din tehnica existenta in gospodarie. Gospodaria n-are bani pentru procurarea semintelor ierburilor multianuale, puetilor su butasilor de arbori si arbusti.
da