Pe data de 21 martie intreaga lume a marcat Ziua Mondiala a Padurilor, aceasta zi comemoreaza valoarea si contributia padurilor pentru omenire. Necesitatea unei gestionari durabile a resurselor forestiere a fost recunoscuta si in cadrul summit-lui de la Rio din anul 2007 cand s-a propus atingerea suprafetei impadurite pana la cifra de 35% pana in anul 2012, ca model eficient in stoparea incalzirii globale.
Padurile sunt cele care ajuta la reglarea temperaturii pe glob, sunt sursa continua de oxigen si de substante nutritive. Ziua Mondiala a Padurilor este marcata de 30 de ani si atrage atentia asupra importantei si beneficiilor ce le au de castigat intreaga omenire. Conceptul de Ziua Mondiala a Padurilor a luat nastere in cadrul celei de a 23-a Adunari Generale a conferintei Europene privind agricultura, din anul 1971. Putin mai tarziu, in acelasi an, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a sustinut ideia considerand acesta un pas important in constientizarea publicului cu privire la importanta padurilor.
Padurile sunt esentiale pentru viata pe pamant. Ele ne ofera adapost, umbra in zilele insorite, aer curat si apa. Astazi cand numarul populatiei pe glob este in crestere, se mareste si necesitatea utilizarii produselor forestiere, marindu-se riscul defrisarii pe scara larga a suprafetelor impadurite.
Ce poti face TU de Ziua Mondiala a padurii?
O poti sarbatori vizitand padurile din preajam locului de tra, informandu-te despre modalita’ile de protejare siutilizare rationala a resurselor naturale.
😀
cred cai buna sa io duc la profa