O gaura in stratul de ozon ajunge deasupra Romaniei

Romania ar putea fi afectata de un nivel ridicat de radiatii solare din cauza deplasarii unei gaurii de ozon detectate la Polul Nord. Gaura de ozon va ajunge deasupra Europei estice in jurul zilelor de 30-31 martie, potrivit oamenilor de stiinta.

Subtierea stratul de ozon a fost detectata pentru prima data de o retea internationala ce cuprinde 30 de statii de sol care masoara ozonul, montate regiunile arctice si sub-arctice, coordonate de cercetatorul Alfred Wegener de la Institutul de Cercetari Polare si Marine, scrie EurActiv.com

Cele mai recente masuratori si previziuni ale Centrului European pentru Mediu arata ca gaura din ozon va ajunge deasupra Europei, in Scandinavia si in partea de est, la sfarsitul acestei lunii.

“Pierderea de ozon se produce inca cu o viteza foarte mare si, in momentul de fata, nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen in urmatoarele 10-14 zile”, a precizat Markus Rex, cercetator la Institutul Alfred Wegener.

Stratul de ozon inconjoara Pamantul la o altitudine foarte mare si filtreaza doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. In cazul in care toate razele ar ajunge pe Pamant, toate formele de viata de pe Terra ar fi puse in pericol.  Pentru a ne proteja de aceste radiatii trebuie sa avem tot timpul capul acoperit, sa folosim creme cu protectie UV, sa nu stam foarte multe ore in aer liber, iar corpul nu trebuie expus direct la soare.

Distrugerea stratului de ozon al Pamantului este cauzata de o reactie chimica intre atomii de clor si brom care are loc in stratosfera, la o temperatura foarte scazuta cel mai adesea intalnita in Antarctica.

Sursa: stiri.rol

 

HenonX

Se vede ca ne afecteaza poluarea din ce in ce mai mult. Clima a inceput sa fie din ce in ce mai rece, numai avem decat 3-4 luni de caldura, probabil in vreo 30-40 ani o sa traim in pesteri.

xtreme

naspa o sa fie efectul de sera dupa aceea o sa fie mult mai rece deoarece prin gazele nocive eliminate de oameni in atmosfera razele solare nu vor mai patrunde .toata fauna va fi distrusa .iar probabil si noi o data cu ea