Programul continua campania "Rezervatii naturale fara bariere", prin care se invita organizatii si persoane fizice sa se alature acestei initiative.
"Decenii de-a randul, generatii de tineri au descoperit, explorat si protejat un patrimoniu natural de exceptie, reprezentat de rezervatiile naturale ale Romaniei. Astazi suntem in situatia in care libertatea de a intra in rezervatiile naturale traditional deschise tuturor este pe cale sa fie ingradita din dorinta de a obtine profit prin exploatarea turistica a acestora. Nu este vorba de oferta de servicii turistice, ci pur si simplu de incasarea unor taxe pentru simpla intrare in aceste rezervatii. Credem ca este de datoria noastra sa incercam sa pastram accesul liber si pentru viitor in rezervatiile naturale care au fost accesibile in acest mod pana acum", a declarat Ovidiu Guja.
Programul pleaca de de ideea ca, ani de zile, mii de pasionati de natura au contribuit voluntar la protejarea si conservarea acestor rezervatii. Initiativa isi propune sa ceara si sa determine mentinerea fara taxe a intrarii in parcurile si rezervatiile naturale traditional deschise publicului, urmand exemplele unor importante parcuri si rezervatii europene in care, pentru desavarsirea educatiei ecologice a publicului, nu se percep taxe de intrare.
"Suntem convinsi ca impreuna, pasionati de natura, custozi ai acestor rezervatii, apeland si la finantatorii si donatorii cu preocupari pentru protectia mediului, vom putea sa gasim resursele financiare necesare pentru mentinerea acestui statut", a mai precizat presedintele Societatii de Speologie.
Incepand din 2004, societatea poate sponsoriza cu o parte a impozitului pe care il datoreaza statului, organizatii nonprofit care administreaza sau au luat in custodie o arie naturala protejata. Un simplu calcul ne arata ca suma cu care se poate sponsoriza anual, depaseste la nivel de tara suma de 1.000 de miliarde lei. Societatea Nationala de Speologie arata ca este important este sa se profite de acest drept. Nu conteaza daca sponsorizezi un proiect de mediu, unul educativ, un proiect umanitar sau orice alt proiect desfasurat de o organizatie nonprofit din orice domeniu. Aceasta campanie se desfasoara cu intentia expresa de a sustine proiectele administratorilor care adera la "Rezervatii naturale fara bariere" si au inteles ca protectia naturii nu se face cu bariere, ci prin educatie