Presedintele Vladimir Voronin a solicitat sustinerea tarilor reprezentate in R. Moldova, a organizatiilor si institutiilor internationale in atenuarea consecintelor secetei din anul curent pe care a apreciat-o drept catastrofala. Indemnul a fost pronuntat in cadrul intalnirii Sefului statului cu reprezentantii corpului diplomatic acreditat in R. Moldova, desfasurata joi, 26 iulie.
Vladimir Voronin a declarat ca statul va lua si pe viitor masuri pentru a face fata situatiei, bazandu-se pe propriile resurse financiare. In context, el a amintit ca si-a reluat activitatea Comisia guvernamentala pentru situati exceptionale, care va coordona toate actiunile legate de asigurarea securitatii alimentare a tarii, sustinerea producatorilor agricoli, crearea conditiilor necesare pentru efectuarea lucrarilor agricole de toamna, etc.
Cu toate acestea, autoritatile moldovenesti vor fi nevoite sa reduca o serie intreaga de proiecte si programe investitionale, prevazute de bugetul de stat, inclusiv sa restranga unele proiecte sociale. Pentru depasirea secetei, in buget este prevazuta suma de 350 milioane lei, care va fi folosita pentru sustinerea agricultorilor, aceasta suma este insa insuficienta pentru depasirea tuturor consecintelor secetei.
Presedintele a calificat situatia drept exceptionala, R. Moldova adresand tarilor, organizatiilor si institutiilor internationale rugamintea sa i se acorde ajutor.
Seful statului a dat diplomatilor asigurari privind transparenta in monitorizarea ajutoarelor umanitare, acestea urmand a fi gestionate si repartizate conform necesitatilor in exclusivitate prin intermediul Comisiei pentru situatii exceptionale.
Potrivit serviciului de presa al Sefului statului, rugamintea are forma unor scrisori din partea Prim-ministrului Vasile Tarlev adresata conducatorilor guvernelor, tarilor si organizatiilor, reprezentate in R. Moldova.
Pe parcursul intalnirii diplomatilor le-au fost prezentate date menite sa denote caracterul exceptional al situatiei in care se afla economia si populatia R. Moldova.
***
Seceta are efecte catastrofale pentru populatia si economia R. Moldova
Presedintele Vladimir Voronin a calificat seceta din anul curent drept catastrofala pentru starea actuala si perspectivele din economia tarii. Sefului statului a facut aceasta apreciere in cadrul intalniri cu corpul diplomatic acreditat in R. Moldova.
In cursul intalnirii, conducatorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazacu, precum si ministrul agriculturii si industriei alimentare, Anatolie Gorodenco, au prezentat informari ample in acest sens.
Astfel, se constata ca seceta din anul curent este mai masiva si mai intensa decat cea din anul 1946. Temperatura aerului a depasit in ultimele 10 zile indicatorii medii cu 3,5-4,5 grade si oscileaza constant in intervalul 38-40 grade. Un asemenea fenomen nu s-a observat in Moldova pe parcursul intregii perioade in care s-au efectuat observatii meteorologice. Sub acest aspect, au fost depasite cotele secetei din 1946-1947, care s-a soldat cu moartea unui numar considerabil de oameni.
Seceta a afectat peste 1,2 milioane hectare, ceea ce reprezinta 84 la suta din toate terenurile arabile. Calamitatea bantuie, in special, in raioanele Orhei, Telenesti, Hancesti, situate in zona centrala, la Balti, in raioanele Falesti, Soroca, Soldanesti din zona de nord si in raioanele Cimislia, Comrat si Cahul din zona de sud. In aceste raioane precipitatiile au constituit putin mai mult de jumatate din cantitatea necesara.
Drept rezultat, volumul cerealelor din prima grupa obtinute in aceste raioane este de 2,5 ori mai putin decat cel preconizat, iar pierderile directe de productie au constituit circa un miliard de lei. La leguminoase si la porumb pierderile de productie vor constitui 72 la suta comparativ cu volumul productiei din anul trecut, adica 3,4 miliarde lei. La culturile tehnice – floarea-soarelui, sfecla de zahar, tutun si altele – aceasta suma este de aproape un miliard si jumatate de lei. Pierderile la fructe se vor cifra la 1,7 miliarde de lei. Astfel, numai pierderile directe de productie la culturile de camp si multianuale constituie, fara struguri, 8,5 miliarde lei, in preturi curente.
Ministrul agriculturii si industriei alimentare a mai subliniat ca aceasta reducere a volumului productiei va influenta inevitabil indicatorii din sectorul zootehnic. Insuficienta de furaje se va solda cu pierderi de produse din carne si lapte, precum si de oua in suma de 3,7 miliarde lei.
Anatolie Gorodenco a estimat pierderile totale cauzate de seceta la circa 10-12 miliarde de lei.
Specialistii se arata ingrijorati si de capacitatea producatorilor agricoli de a se pregati pentru urmatorul sezon, precum si de starea de lucruri in domeniul fabricarii productiei in industria prelucratoare si situatia fortei de munca din aceasta ramura. Se asteapta ca situatia respectiva va conduce la diminuarea considerabila a incasarilor in buget, in fondul social si sistemul social de asigurari medicale. Consecintele la nivel macroeconomic, inclusiv inflatia, balanta comerciala si balanta de plati urmeaza a fi estimate ulterior.
Info-Prim Neo