A FOST SEMNAT PACHETUL DE DOCUMENTE CU PRIVIRE LA FINISAREA CONSTRUCŢIEI TERMINALULUI GIURGIULEŞTI

Acordul investitional în suma de 250 mln USD prevede finalizarea lucrarilor de constructie a Terminalului petrolier de la Giurgiulesti, constructia unui port naval de pasageri, a unei rafinarii si crearea unei retele de 50 de statii PECO.

Premierul Vasile Tarlev, care a participat la ceremonia festiva de semnare, a declarat ca aceste acorduri deschid noi avantaje pentru R. Moldova – securitate energetica si economica, resurse energetice si petroliere mai ieftine, acces la pietele europene si occidentale, posibilitati de îmbunatatire a balantei comerciale a tarii.

Tarlev a apreciat ca astfel R.Moldova si-a realizat "visul de aur" de a avea iesire la Marea Neagra si ca pe viitor "se va transforma dintr-o tara importatoare de produse petroliere – în una exportatoare".

Premierul a spus ca din cauza stoparii în repetate rânduri a proiectului de constructie a terminalului Giurgiulesti, au fost "înghetate" 15,3 mln USD, acordate de catre BERD si astfel, a fost deteriorata imaginea R.Moldova. El a adaugat ca în rezultatul negocierilor purtate între Guvern si compania Azpetrol, aceasta datorie externa va fi transferata în obligatiunea noilor investitori din Azerbaidjan.

Reprezentantul BERD, Volker Recker, a declarat ca Azpetrol are o "reputatie foarte buna pe piata". "Expertii bancii au analizat foarte minutios planul de afaceri, strategia si planurile de viitor ale companiei si le-a considerat drept rationale. BERD doreste ca acest proiect sa devina un mare succes", a spus expertul Bancii Europene. În opinia lui Recker, "tandemul dintre R.Moldova si compania azera este foarte perfect".

La rândul sau, vicepresedintele companiei Azpetrol, Thomas Moser, a mentionat ca investitia efectuata de Azpetrol este cea mai mare investitie directa în R.Moldova. Moser s-a aratat convins ca semnarea acordurilor între R.Moldova si compania Azpetrol, va reprezenta crearea unui parteneriat pe termen lung. Moser a precizat ca 200 mln USD vor fi îndreptate pentru constructia rafinariei, 15 mln USD – pentru darea în exploatare a terminalelor de marfuri si pasageri, 10 mln USD – pentru constructia Terminalului petrolier, iar restul – pentru constructia retelei de benzinarii. Proiectul urmeaza sa fie finalizat în decurs de 5-7 ani.

Întrebat de jurnalisti, ministrul Economiei, Marian Lupu, a comunicat ca Azpetrol va fi scutita timp de opt ani de plata TVA pentru produsele petroliere importate prin intermediul Terminalului si destinate a fi comercializate exclusiv prin reteaua Azpetrol de benzinarii. Produsele petroliere importate de Azpetrol prin alte puncte vamale ale R.Moldova, precum si cele comercializate altor operatori vor fi supuse TVA.

Lupu a mentionat ca teritoriul, destinat constructiei terminalului, va fi dat în arenda companiei Azpetrol pentru o perioada de 99,7 ani, fara dreptul de cumparare, având în vedere ca acest teren se afla în zona de frontiera a R.Moldova.