Anul 2028. Scrisoare catre Romania din Rosia Montana

Numele meu este Sanda Lungu si sint localnica din Rosia Montana.
Ma cunoasteti.. Acum 17 ani am aparut la televizor intr-o reclama a RMGC (Rosia Montana Gold Corporation) . Am spus atunci ca oamenii din Rosia Montana vor doar sa munceasca si ca mineritul este singura solutie ca sa avem locuri de munca.
Copiii mei au crescut. Fata nu si-a gasit loc de munca la Gold Corporation pentru ca acolo se cautau doar oameni pentru munca bruta. Munca de birou se facea la Bucuresti.
Baiatul s-a angajat la Gold. A fost fericit, pentru ca s-au angajat doar 300 de oameni si doar 150 din Rosia. Baiatul a fost fericit chiar daca il
plateau prost, ca pe un holoangar. Din banii lui traiam toti, greu dar traiam. Eu si fata mai crosetam un fular, mai crosetam niste ciorapi si asa mai scoteam niste bani. Pe mine nu m-au angajat, pentru ca nu mai eram asa tanara. Cine sa te angajeze cind ai peste 40 de ani?

Acum Goldul a plecat. A terminat de exploatat. A scos tot ce era de scos de aici. Nu am ramas decat eu, fata si baiatul. Si a mai ramas o halda mare de steril. Cum te uiti in stanga si in dreapta numai steril. Plus lacul cu cianura. Nu mai poti creste nimic aici, nici un animal si nici o leguma pentru ca vintul aduce steril peste tot si nu rezista nimic. Sterilul este contaminat cu otrava. Totul este o otrava aici.

Acum 17 ani vroiam sa ne dati o sansa sa muncim. Oamenii din Rosia Montana vroiau doar sa munceasca. Azi vrem sa ne dati o sansa sa traim. Oamenii din Rosia Montana vor doar sa traiasca!

Sanda Lungu