Băsescu face propagandă de Aur la Roșia Montană. Aur ilegal.

Roșia Montană, 30 august, 2011. Campania Salvați Roșia Montană condamnă public vizita de sprijin în favoarea proiectului privat de minerit cu cianuri de la Roșia Montană efectuată de președintele Traian Băsescu. Vizita  completează seria de declarații inacceptabile ale președintelui din ultimile zile, în condițiile în care proiectul propus este contestat de experți și societatea civilă, iar procedura de evaluare a impactului de mediu este încă în desfășurare.
Mai mult, vizita vine ca un eveniment inopinat, mai ales că Președinția nu a anunțat în prealabil o  deplasare oficială. Ținând cont de înverșunarea și apelul la argumente emoționale prezentate la fața locului, vizita se prezintă cu claritate ca fiind o acțiune  de intimidare și propagandă pro – RMGC. Mesajele președintelui au fost amplu acoperite prin relatări tendențioase în direct de la Roșia Montană ale principalelor canale de televiziune, transformând transmisiunile într-un pur eveniment publicitar pentru RMGC.

Președintele își continuă astfel demersul anti-constituțional prin care, depășind atribuțiile funcției sale, exercită presiuni nelegitime asupra instituțiilor statului cu rol în autorizarea proiectului minier. Pe durata vizitei a avut loc și o scurtă întrevedere între Băsescu și reprezentanții opoziției locale. În cadrul întâlnirii neprogramate și obținută cu insistențe de Asociația Alburnus Maior, președintele nu s-a ferit să amenințe cu schimbarea cadrului legal pentru a face posibilă demararea proiectului minier. Acest lucru arată determinarea disperată a președintelui în susținerea RMGC, ignorând prevederile legale actuale și sentințele judecătorești ale statului român, precum și o mare parte a cetățenilor României ce se opun proiectului.

Traian Băsescu cunoaște cu siguranță noul proiect legislativ de modificare a legii minelor cu scopul eliminării dificultăților judiciare întâmpinate de companii precum Roșia Montană Gold Corporation și legitimarea expropierii în scopuri private. Această inițiativă legislativă, ce va fi dezbatută în septembrie în Parlament reprezintă o amenințare fără precedent la dreptul de proprietate. Sub pretextul modificării Legii Minelor se ascunde de fapt o lege specială de expropiere, care încalcă vădit drepturi fundamentale ale omului.

Asociația Alburnus Maior a inițiat o campanie de contracarare a acestei legi ce reprezintă un pericol nu doar pentru Roșia Montană ci și pentru toate zonele în care există concesiuni miniere, indiferent de tipul de resurse din subsol. (www.rosiamontana.net)

“Sunt dezamăgit să-l văd pe politicianul fără scrupule Traian Băsescu depășindu-și atribuțiile și transformându-se într-un vector de imagine al unui proiect privat. Nu credeam să văd un președinte al țării mele spunând că pentru o redevență de 4%, statul român își va asuma răspunderea pentru toate efectele iremediabile pe care zona și implicit țara le va avea de suferit: o comunitate de 980 de familii distrusă, patrimoniu sacrificat, mediu compromis, rezerva strategică epuizată. Președintele ar fi trebuit să fie garantul respectării legii în România și nu port-drapelul modificării legislației în favoarea unor interese economice private care amenință drepturile cetățenilor României. Nu credeam că voi trăi ziua să am parte de un președinte mai rău decât  Ceaușescu. ” declară Călin Caproș, vice-președintele Asociației Alburnus Maior.

“Cea mai mare parte a presei și Traian Băsescu au încasat anticipat din beneficiile proiectului de la Roșia Montană. M-am săturat să trăiesc într-o țară unde președintele se consideră jucător cu viața mea. Se comportă ca un acționar Gabriel Resources sau a altor firme străine care vor să-și însușească bogățiile Apusenilor. Se arată direct interesat doar de prețul aurului și jocurile de la bursă, ignorând declarațiile  specialiștilor și nepăsându-i de oameni. Însă eu am un mesaj pentru acest așa-zis președinte: Cum nici măcar comuniștii nu au îndrăznit să mă scoată cu forța din casa mea, să nu-și imagineze Băsescu sau ai lui că vor putea să o facă, indiferent ce legi schimbă ei acolo la București.” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Pentru mai multe informaţii privind Campania Salvați Roșia Montană : Eugen David, președinte Alburnus Maior, 0740. 280.309, e-mail: alburnusmaior@ngo.ro

Campania Salvați Roșia Montană
ASOCIATIA ALBURNUS MAIOR
Tel/Fax: 0264 599 204
E-mail: alburnusmaior@ngo.ro
Web: www.rosiamontana.org

Bogdan

De ce sunt niste declaratii inacceptabile ? Pentru ca ieri la protestul organizat din fata de la cotroceni a raspuns la toate intrebarile pozitiv? pozitiv pentru proiect in nici un caz pentru ecologistii de la protest. Stiti ca exista alte locuri in tara unde se polueaza non stop ? Inclusiv cu cianura? Langa rosia montana de exemplu este o mina de cupru care polueaza enorm de multi ani..acolo nu mai salvam nimic? Poate a-ti avea macar un pic de credibilitate daca nu -ati fi interesati strict de zona asta