Românii nu sunt dispusi sa depuna separat deseurile din gospodarii. Mai mult, cei care colecteaza selectiv deseurile considera ca ar trebui sa primeasca un premiu pentru efortul depus, conform unei cercetari a IMAS.
“Gestionarea selectiva a deseurilor este o problema necunoscuta pentru majoritatea românilor. Totodata, cercetarea arata ca deseurile nu reprezinta una din problemele arzatoare de mediu de pe agenda publicului”, a declarat Attila Korodi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile. Oamenii considera ca cele mai inofensive deseuri sunt ambalajele de plastic (pungile), iar cele mai periculoase sunt bateriile de masina si cauciucurile.
STUDIU. Cei mai multi români considera ca nu trebuie sa colecteze selectiv deseurile doar pentru a avea un mediu curat, aceasta fiind “doar o problema europeana”, pentru a carei implementare ar fi nevoie de un sistem de recompensare. “Foarte putini considera ca merita sa depuna eforturi doar pentru a avea un mediu curat. (…) Ei s-ar simti motivati sa colecteze selectiv deseurile în conditiile în care ar exista un sistem de bonificatii si sanctiuni”, a spus Korodi. Cercetarea arata ca femeile par mai motivate pentru a colecta selectiv deseurile, din dorinta de a mentine curatenia si aspectul placut al lucrurilor, iar barbatii par a fi motivati de efectele negative ale deseurilor pentru mediu. De asemenea, tinerii sunt atenti la stimulare economica, iar persoanele în vârsta vad gestio-narea selectiva a deseurilor drept o obligatie.
ESANTION. Studiul a fost realizat de IMAS pe un esantion de 1.449 de persoane din 115 orase si sate. Ministerul Mediului a lansat o campanie de informare denumita “Fiecare deseu are locul sau”, având si o mascota numita Sorti. Campania, derulata cu fonduri Phare în valoare de 500.000 euro, cuprinde un spot tv si unul radio, precum si evenimente de informare adresate tinerilor.
sursa: Ecoghid