Fiind de culoare alba, imaculata, copiii faceau din pesticide bulgari de zapada

In trecutul nu prea indepartat, pesticidele au fost salvarea si prosperarea agriculturii. In goana dupa recolte-record, conducatorii gospodariilor au impinzit cimpiile si podgoriile cu mormane de pesticide. Copiii care colindau dealurile in cautarea peripetiilor luau pesticidele, lasate in voia soartei, drept ninsoarea ramasa din iarna trecuta si fara a ezita faceau bulgari de zapada si se jucau cu ei, fara sa-si dea seama ca peste ani “zapada alba-imaculata” le va aduce zile negre, pline de suferinta. Abia astazi lumea s-a dezmeticit ca pesticidele, folosite cu exces de zel, au adus Iadul pe pamint. Cum sa scapam de aceasta tragedie ecologica, care a afectat sanatatea cetatenilor din toate tarile lumii? – iata intrebarea care framinta in prezent omenirea.

Un raspuns la aceasta intrebare au incercat sa caute si participantii la lucrarile celui de-al 9-lea Forum international al HCH si Pesticidelor, organizat sub egida Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale si Asociatiei Internationale a HCH si Pesticidelor, ce si-a desfasurat recent lucrarile la Chisinau.

Organizarea Forului face parte din miscarea internationala pentru solutionarea problemelor legate de stocurile de pesticidele inutilizabile si interzise, in particular in regiunea Europei Centrale si de Est, Caucaz si Asia Centrala, care intruneste reprezentanti ai cercurilor guvernamentale si stiintifice, societatii civile din diverse tari. La eveniment au participat peste 150 de reprezentanti din cca 40 de tari, preponderent europene.

Potrivit lui John Vijgen, directorul Asociatiei Internationale a HCH si Pesticidelor, organizarea forului la Chisinau a fost posibila gratie faptului ca Moldova se afla printre lideri intre tarile CSI si est-europene la lichidarea substantelor chimice periculoase si este un exemplu si pentru tarile din regiune. Managementul pesticidelor invechite din Moldova a fost inalt apreciat si de catre organizatiile internationale, fapt ce i-a determinat pe organizatori si participantii la forurile precedente de la Kiev (2003) si Sofia (2005) sa aprobe organizarea celui de al 9-lea For in tara noastra.

In contextul celor expuse mai sus, Constantin Mihailescu, ministru al Ecologiei si Resurselor Naturale, a mentionat ca in Moldova sint acumulate peste 4 tone de substante nocive. La moment au fost exportate in Olanda in jur de 450 de tone de pesticide din grupa poluantilor organici persistenti si o buna parte din uleiul tehnic din transformatoarele electrice de la Vulcanesti. Proiectul care se afla in derulare mai prevede transportarea si nimicirea peste hotare a 1150 tone de pesticide aflate in depozite si a cca 1060 tone de condensatoare electrice ce contin BPC. (O informatie de ultima ora: La 21 septembrie curent au fost expediate in Franta pentru utilizare ultimul lot de condensatoare care contin substanta periculoasa hexaclorcicloiexan.) Cele 3000 tone de pesticide care au mai ramas sint reambalate si stocate in depozite sigure. Fiind lider in casarea substantelor chimice nocive si pesticidelor, Moldova a reusit sa atraga pentru realizarea proiectelor de protectie a mediului investitii straine de circa 15 milioane de dolari. La etapa a doua a realizarii proiectului, care va dura pina in 2010, pe terenurile eliberate de pesticide vor fi efectuate lucrari de recultivare a paminturilor. Se preconizeaza ca ele sa fie insemintate cu plante speciale, care elimina din sol substantele nocive, iar peste vre-o citiva ani pe aceste locuri e posibil sa creasca… floricele care ii va aduna pe copii la joaca.

De mentionat ca la lucrarile reuniunii au fost abordate modalitatile de obtinere a unor tehnologii moderne de reciclare a deseurilor si celor de producere a fertilizantilor organici, precum si posibilitatea promovarii si implementarii comune a proiectelor ecologice in R. Moldova. La Forum, de asemenea, a fost prezentata cartea “Obsolete pesticides”, autor Wieslaw Stefan Kuc, deputat in Parlamentul European, unde se trece in revista cele mai poluate depozite vechi de pesticide din Europa. Citind cartea putem compara situatia din Moldova cu cea din alte tari. In opinia lui Constantin Mihailescu, Forumul a avut o importanta deosebita atit din perspectiva discutiilor constructive si a gasirii cailor de solutionare, cit si din punctul de vedere al promovarii imaginii R. Moldova in lume.

Anatol FISER
Sursa: Moldova Suverana