Casa incalzita ecologic

Clădirea este dotată cu pompe geotermale nepoluante, care folosesc căldura din adâncul pământului.

În comuna Sâncraiu de Mureş a fost inaugurat primul imobil încălzit ecologic. Edificiul foloseşte căldura solului pentru încălzire.

Blocul, ridicat în comuna Sâncraiu de Mureş, judeţul Mureş, este construit pe structură metalică.
Pentru încălzirea acestei clădiri s-a aplicat o tehnologie nouă şi ecologică. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului şi care nu poluează.

Tehnologie „verde”

Construcţia este finanţată prin ANL, în cadrul unui program-pilot de realizare a unor locuinţe pentru tineri, eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. Pentru construirea blocului de locuinţe s-au folosit două tehnologii noi.

Blocul a fost ridicat pe o structură metalică din materiale uşoare. De asemenea, s-a folosit o tehnologie nouă şi ecologică pentru încălzire. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc căldura solului şi care nu poluează.

Procedeu mai ieftin

Încălzirea prin instalarea unor astfel de pompe a necesitat montarea, în fiecare încăpere, a unor calorifere cu dimensiuni mai mari decât cele obişnuite, pentru că se foloseşte o pompă de căldură pentru care se forează chiar şi până la 150 de metri.

Aerul cald care se pompează din adâncime ajută la încălzirea încăperilor şi nu poluează deloc. Pe lângă acest avantaj, modalitatea de încălzire a blocurilor de locuinţe cu pompe de căldură este mai ieftină în comparaţie cu procedeul clasic.

Proiect de viitor

Noul bloc pentru tineri construit pe baza tehnologiilor „verzi” are 20 de locuinţe, dintre care 12 garsoniere şi opt apartamente. Valoarea investiţiei s-a ridicat la peste 2,4 milioane de lei.

Proiectul din care face parte şi blocul de la Sâncraiu de Mureş va fi implementat în alte zece localităţi, unde se vor construi în total 204 apartamente, prin două soluţii tehnologice noi: pe structură metalică şi cu diafragme de beton armat turnate în cofraje pierdute din polistiren extrudat.

150 de metri – reprezintă adâncimea de la care aerul cald se pompează în apartament.

Sursa: Adevarul

Rozano

Si s-a gindit oare cineva, ca termopompele nu sunt “surse eclogice” de energie? Sunt doar convertoare cu un randament ridicat din energia solara (evident, indirecta) in cea termica. Sa zicem ca nu-i mare noutatea.
Dar, s-a gindit oare cineva ca ecologicitatea aducerii energiei termice stocate in adincurile Terei la suprafata e o intrebare imensa ignorata de toti promovatorii de surse “pure” de energie. Nu se va solda o astfel de metoda cu caraclisme noi?
Nu zic ca nu merita, ci ca nu e cazul de a ignora.