În Republica Moldova va fi creată Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”

Mai multe sate şi comune din componenţa raionului Orhei, printre care Trebujeni, Butuceni şi Morovaia, vor crea Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

Ministrul Culturii şi Turismului din Republica Moldova (MCT), Artur Cozma, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, că proiectul de lege care prevede înfiinţarea Rezervaţiei cultural-naturală „Orheiul Vechi”, urmează să fie votat, de către Parlament, în a doua lectură.

Un milion de lei, pentru restaurarea şi conservarea obiectivelor naturale de la Orheiul Vechi

Ministrul Artur Cozma a declarat că pentru lucrările de amenajare, restaurare şi conservare a obiectivelor naturale, aflate pe teritoriul rezervaţiei, în anul 2009 vor fi alocaţi un milion de lei.

Potrivit lui, în cazul adoptării legii cu privire la crearea Rezervaţiei cultural-naturală „Orheiul Vechi”, o parte din banii alocaţi vor fi investiţi în crearea unei administraţii a respectivei rezervaţii naturale. „Odată cu crearea rezervaţiei naturale, conducerea Complexului Muzeal „Orheiul Vechi”, al cărui director este Lilia Colţa, va prelua administrarea zonei naturale în ansamblu, iar statele de personal vor fi majorate. De asemenea, o parte din bani vor fi investiţi în restaurarea şi conservarea obiectivelor naturale de pe teritoriul rezervaţiei, printre care Băile turceşti, Cetatea Medievală şi Mănăstirea Peştera.

Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” urmează a fi înscrisă în patrimoniul UNESCO

Potrivit lui Artur Cozma, unul dintre scopurile principale ale constituirii respectivei rezervaţii este înregistrarea în lista patrimoniului mondial, sub egida UNESCO.  „În consecinţă, acest lucru ne va permite să majorăm fluxul de turişti şi savanţi, care vor veni să viziteze acest monument arhitectural”, a menţionat Cozma. Artur Cozma a declarat că în luna septembrie a acestui an urmează să vină în ţară o delegaţie a UNESCO pentru a vedea dacă rezervaţia merită a fi înregistrată în patrimoniul mondial. Potrivit cerinţelor UNESCO, pentru ca acest sit să fie înscris în lista indicativă a patrimoniului mondial este necesară atribuirea unui regim de protecţie la nivel naţional întregului ansamblu de monumente istorice şi culturale care formează acest peisaj.

Reparaţia sau construirea caselor de locuit, de pe teritoriul rezervaţiei, vor fi coordonate cu MCT

Pe teritoriul rezervaţiei vor exista mai multe restricţii, printre care interzicerea sădirii oricăror specii de copaci, în afară de plante anuale sau bianuale. De asemenea, potrivit ministrului, 30 la sută din suprafaţa rezervaţiei o constituie proprietatea privată. În acelaşi timp, toate proiectele de reparare sau construcţie a unor noi case vor fi coordonate cu Ministerul Culturii şi Turismului. „Noi vom face tot posibilul pentru a păstra acest stil arhitectural al respectivei zone. Doar în acest fel vom reuşi să demonstrăm comunităţii mondiale, în special reprezentanţilor UNESCO, că suntem responsabili şi putem crea condiţii propice pentru protecţia şi dezvoltarea acestui monument arhitectural.

De asemenea, pentru dezvoltarea Rezervaţiei cultural-naturală „Orheiul Vechi” au fost elaborate trei strategii. Este vorba despre strategia de dezvoltare, strategia de ocrotire, păstrare şi salvguardare a monumentelor de istorie şi arhitectură de pe teritoriul rezervaţiei, precum şi strategia de dezvoltare a turismului în zona respectivă. Aceste trei strategii au fost elaborate la solicitarea reprezentanţilor UNESCO, deoarece fiecare sit care este înscris pe lista patrimoniului mondial urmează să implementeze respectivele strategii. În acelaşi timp, Artur Cozma a declarat că Republica Moldova nu are, deocamdată, destulă experienţă în implementarea unor astfel de strategii, însă s-a arătat convins de faptul că toate acestea vor fi implementate cu succes.

Rezervaţia se va întinde pe aproximativ 500 de hectare şi va include pe lângă monumentele de la „Orheiul Vechi”, Rezervaţia Peisagistică „Trebujeni”, mai multe hectare de pădure administrate de Agenţia „Moldsilva”, dar şi terenuri din proprietatea privată.

Sursa: Flux