Cei mai mari şi mai bătrâni arbori de pe Terra încep să moară

Oamenii de ştiinţă au lansat un avertisment, vineri, în legătură cu dispariţia alarmantă a arborilor uriaşi şi foarte bătrâni, cele mai mari organisme vii de pe planetă, care adăpostesc o biodiversitate impresionantă, alcătuită din numeroase specii de păsări şi alte vieţuitoare, relatează AFP, citat de gandul.info.

Acest studiu, realizat de cercetătorii australieni şi americani, a fost publicat în revista Science. Autorii lui au ajuns la concluzia că peste tot pe Glob cei mai bătrâni arbori sunt ameninţaţi cu dispariţia, dacă nu va fi demarată o politică de conservare. „Este o problemă mondială care vizează aproape toate tipurile de pădure”, a spus David Lindenmayer, de la Universitatea Naţională din Australia, coordonatorul studiului. „După modelul animalelor de talie mare, precum elefanţii, tigrii şi cetaceele, ale căror populaţii sunt într-un declin puternic, foarte multe indicii ne arată că aceşti arbori se confruntă cu acelaşi risc”, a adăugat el. David Lindenmayer a realizat acest studiu împreună cu cercetători de la Universitatea James Cook din Australia şi de la Universitatea Washington din Statele Unite, lucrând în păduri suedeze, pe baza unor informaţii care au mers înapoi pe firul istoriei până în anul 1860.

Oamenii de ştiinţă au constatat o dispariţie îngrijorătoare a copacilor mari, vechi de 100-300 de ani, la toate latitudinile Europei, în America de Nord, în Africa, în Asia, în America de Sud, în America Latină şi în Australia. Sorbii din Australia, pinii din Statele Unite, arborii secquoia din California şi baobabii din Tanzania reprezintă principalele specii periclitate. Incendiile de pădure nu sunt singurii factori care se fac vinovaţi de această rată de mortalitate înaltă, care este de 10 ori mai mare decât cea considerată normală, chiar şi în anii fără incendii.

Acest fenomen reprezintă, potrivit autorilor studiului, rezultatul unei combinaţii de factori, precum încălzirea globală, defrişarea şi nevoia de terenuri agricole. „Suntem pe punctul de a vorbi despre dispariţia celor mai mari organisme vii de pe planetă, a celor mai mari plante cu flori de pe planetă şi a unor organisme care joacă un rol determinant în reglementarea şi bogăţia lumii noastre. Tendinţa este cu adevărat foarte îngrijorătoare”, a declarat Bill Laurence, profesor la Universitatea James Cook. Arborii mari reprezintă într-adevăr locul de cuibărit şi habitatul a aproape 30% dintre păsările şi animalele din ecosistemul terestru. Ei alcătuiesc, totodată, uriaşe “puţuri” de carbon, rezerve importante de minerale în subsol şi permit unei multitudini de organisme vii să se dezvolte şi să influenţeze hidrologia.

Sursa: Unimedia

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.