Chisinaul este amenintat de o catastrofa ecologica

Statia de epurare din Soroca a fost data in exploatare in anul 1982. Atunci, s-a decis ca aceasta sa fie amplasata pe teritoriul Ucrainei, in satul Ţikinovka, pe malul stang al Nistrului, unde locul parea mai potrivit. Dar, cu doi ani in urma, statia a fost inchisa, deoarece ucrainenii au incetat sa-i mai furnizeze energie electrica, din cauza datoriilor ce cresteau necontenit. Nici utilajele statiei nu erau in starea cea mai buna, unele iesind din functiune.

Specialistii din Soroca au dus mai multe tratative cu guvernele de la Kiev si Chisinau, dar pana in prezent n-a fost luata nici o decizie constructiva. Desi o organizatie ecologica internationala si-a anuntat disponibilitatea de a acorda sorocenilor un grant in valoare de 300 mii de lei, acesti bani ajung doar pentru a schimba 250 m de tevi. Iar ca statia de epurare sa poata functiona, mai este nevoie de inca 1 mln. 100 mii de lei. Astfel, oameni din Chisinau si din cateva orase ale Ucrainei continua sa bea apa poluata care poate sa contina concentratii amenintatoare de diferite bacterii, virusuri, inclusiv ai hepatitei virale, dizenteriei, vibrioni de holera.

?Zilnic, in rau nimeresc 2,5 tone de deseuri care nu trec prin instalatiile de epurare. Aceasta problema trebuie sa fie solutionata de conducerea tarii, care nu intreprinde nimic pentru a-i proteja pe chisinauieni impotriva eventualelor boli si a riscului de a ramane fara apa?, a spus Serafim Urecheanu, primarul general al Chisinaului. Şi instalatiile de epurare din Chisinau au nevoie de reconstructie. Echipamentul este uzat in proportie de 90%, iar unitatile sunt exploatate la jumatate de capacitate. Instalatiile de epurare din Chisinau au fost construite in anii 1968-1984. Mirosul urat raspandit prin oras este ?un produs? al tehnologiilor uzate fizic si moral. Deseurile sunt aruncate pe un teren de 32 ha si se usuca acolo pentru a fi tratate ulterior. Constantin Becciev, directorul intreprinderii ?Apa-Canal?, a spus ca in anul 2004 pentru reparatia instalatiilor de epurare s-au investit 12 mln. de lei, ceea ce e foarte putin. ?Noi am incheiat, reparatia aerotancului care iesise din functiune. ?Apa-Canal? cauta eventuale cai de solutionare a problemei. Ca exemplu demn de urmat serveste statia de epurare din Iasi, unde, acum cativa ani, situatia privind asigurarea cu apa potabila era cu mult mai proasta decat cea in care s-a pomenit Chisinaul. Cu investitii de 60 mln. de euro, orasul Iasi si-a reconstruit sistemul de epurare a apei.