Premiul I, in valoare de 8.000 de dolari, a fost castigat de catre proiectul "Green Chemistry", care propune o noua tehnologie de producere pe scara industriala a combustibilului Biodiesel, utilizand ca materie prima uleiuri vegetale sau grasimi animale. Proiectul a fost initiat de catre Centrul de Chimie Organica "C. D. Nenitescu" din Bucuresti si cofinantat de Ford. In acest fel, "Green Chemistry" egaleaza recordul stabilit in urma cu trei ani de proiectul "Casa liliecilor" care a obtinut cea mai mare finantare Ford.
Locul al doilea a fost castigat de proiectul "SOS! Broastele in pericol!", implementat de "Societatea Romana de Herpetologie" si avand drept scop protejarea broastelor brune din regiunea Zalau.
Locul al treilea a fost adjudecat de doua proiecte – "Producerea hartiei din materiale neconventionale" si "Protejarea surselor de apa din mediul rural". Elevii Liceului "Ovidius" din Constanta au prezentat un procedeu ingenios de prelucrare a algelor marine si frunzelor pentru obtinerea hartiei, cartonului si chiar a unor jucarii, iar organizatia "Eco Alpex 024" isi propune sa utilizeze cei 2.000 dolari obtinuti ca premiu pentru a continua programul de protejare a 70 de surse de apa potabila din judetul Braila.
In cadrul concursului au fost acordate si patru mentiuni a cate 1.000 dolari.
Prin programul de protectie a mediului, Ford Motor Company incurajeaza, sustine si rasplateste initiativele remarcabile ale persoanelor sau grupurilor de persoane care isi dedica timpul si energia pentru a proteja mediul natural si patrimoniul cultural al Romaniei.
In acest an, la programul demarat de Romcar, reprezentant general Ford in Romania, au participat 64 de proiecte, din care juriul a acceptat in concurs 57.
Membrii juriului celei de-a VIII-a editii a Premiilor Ford sunt Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Ion Antonescu, secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, prof. univ. dr. Mircea Oprean, de la Universitatea Politehnica Bucuresti, Cristian Lascu, redactor-sef al revistei �National Geographic� si Cornel Ivanciuc, seful biroului de investigatii al "Academiei Catavencu".