Cincizeci de localităţi rurale vor fi incluse în următorul proiect al BM de alimentare cu apă şi canalizare

Cincizeci de localităţi rurale din R. Moldova vor fi incluse în următorul proiect al Băncii Mondiale (BM) de alimentare cu apă şi canalizare, a declarat presei consultantul BM pe probleme de mediu, Arcadie Capcelea, citat de Info-Prim Neo.

Potrivit lui, acesta este un aspect inovativ în activitatea BM în domeniul dat, pentru că până în prezent, în cadrul Proiectului pilot al BM de alimentare cu apă şi canalizare, accentul a fost pus pe reabilitarea sistemelor din oraşele republicii.

Noul proiect al BM are o componentă nouă care ţine şi de întărirea capacităţilor instituţionale ale noii Agenţii „Apele Moldovei”, şi a Regiilor „Apă-Canal” din republică. Arcadie Capcelea spune că este necesar de a crea aceste capacităţi pentru ca investiţiile care urmează să apară în sectorul dat să fie utilizate eficient. „Noi prognozăm că în R. Moldova vor veni investiţii mai mari în sectorul de apă şi canalizare pentru că problema asigurării cu apă este o problemă considerată prioritară nu numai la nivel naţional, dar şi internaţional, iar donatorii tot mai mult se reorientează spre susţinerea acestui sector”, a menţionat consultantul BM.

Arcadie Capcelea spune că la moment proiectul se află în proces de definitivare, urmând ca până în iunie anul viitor BM să aprobe un nou credit concesional pentru R. Moldova în valoare de cca. 14 mil. USD.

Până la sfârşitul lunii iunie 2008, Banca Mondială (BM) prognozează să acorde R. Moldova cca 30 mil. USD, inclusiv pentru sprijin bugetar, pentru depăşirea consecinţelor secetei, ect.

Directorul de ţară al BM pentru Moldova, Melanie Marlett, a declarat recent că o mare parte din cele 14 mil. USD pentru implementarea Proiectului de alimentare cu apă şi canalizare vor putea fi utilizate la săparea unor fântâni sau pentru adâncirea fântânilor existente, lucru care, de asemenea, va fi un sprijin în vederea depăşirii consecinţelor secetei.

sura: Magazin Economic (www.eco.md)

Sorin

Bun gasit. As dori sa stiu cum as putea participa la alimentarea comunei Hanasenii Noi r.Leova cu apa.In comuna noastra de mai bine de 16 ani locuitorii, pentru o cladare cu apa potabila sunt obligati practic sa parcurga 1km zilnic,iar asta in afara faptului ca la gospodarie e nevoie de apa practic 24/24.Personal, sunt din aceasta comuna, am finisat studii la USM cu mentiune de master in fizica, si as vrea sa contribui cu ceva pentru o viata mai usoara pentru consatenii mei.Din discutii cu ei, am ajuns la concluzia ca ar fi foarte bine daca ar fi un proiect, prin care comuna Hanasenii Noi sa fie aprovizionata cu apa, mai ales ca comuna noastra e doar la 100m de riul prut.daca ar fi posibil un ajutor din partea guvernarii, ar fi perfect.astfel as putea si eu la rindul meu sa contribui la o viata mai buna pentru persoanele in etate si celor ce nu dispun de alte surse de apa, in afara de ploaie, care dupa cum observam sun foarte rare.Daca e posibil sa primesc un raspuns la aceasta dolianta, as fi recunoscator. Multumesc pentru timpul acordat.

Locuitorii satului Valea Coloniţei

Rugăm, să ne acordaţi ajutor în soluţionarea a două probleme majore a localităţii noastre – drumul şi apa potabilă.
Satul Valea Coloniţei se află în jurisdicţia comunei Dolinnoe, raionul Criuleni, Republica Moldova.
Lungimea satului este de aproximativ 5 km. În anul 2010 a fost construită o parte din artera centrală a drumului din sat, aproximativ 2,3 km. A rămas mai mult de jumătate nefinisat.
În secolul XXI să nu fie nici un tip de transport public în localitate, locuitorii să nu poată beneficia de serviciile unităţilor de comerţ (magazin în sat nu este), de servicii de salubrizare, un om în etate să nu poată beneficia de serviciile ambulanţei.
Pe timp nefavorabil nici ambulanţa, nici serviciul de pompieri şi salvatori nu pot trece pe drumul nămolit.
Satul Valea Coloniţei nu are multe gospodării, de aceia nu este rentabilă întreţinerea şcolii şi grădiniţei, dar ar fi normal ca copiii să poată avea acces la aceste instituţii în fiecare zi.
Este strict necesar să fie asigurată localitatea cu apă potabilă centralizată. Probele de apă arată indici care nu permit folosirea ei nici pentru irigare, nici pentru animale, nemaivorbind de oameni.

Cu respect,
Locuitorii satului Valea Coloniţei