Miercuri, 12 decembrie întreaga lume marchează Ziua Internaţională a Munţilor. În munţi îşi iau începutul toate rîurile de bază ale planetei, sursa principală de apă potabilă pentru miliarde de oameni. Ziua Munţilor a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în anul 2003, pentru a atrage atenţia asupra problemelor dezvoltării regiunilor muntoase ale planetei, care impresionează prin frumuseţea lor, dar nicidecum prin dărnicia pămîntului. Regiunile muntoase ocupă aproximativ 26% din suprafaţa Terrei. Populaţia lor constituie circa 12% din cea a întregii planete. Circa o jumătate din locuitorii regiunilor muntoase suferă de subnutriţie cronică.
Actuala Zi Internaţională a Munţilor a coincis cu desfăşurarea sub egida ONU a Conferinţei referitoare la climă de pe insula Bali. După cum menţionează Centrul de ştiri al ONU, ca rezultat al degradării stării mediului populaţia regiunilor muntoase tot mai frecvent se confruntă cu secete, foame, creşterea numărului de prăbuşiri şi alunecări de teren, inundaţii şi alte calamităţi naturale.
“Consecinţele acestor probleme depăşesc cu mult cadrul comunităţilor muntoase şi duc la războaie locale, răspîndirea terorismului, creşterea numărului de refugiaţi, pierderea potenţialului uman”, – menţionează ONU.
sursa: www.newsmoldova.md