„Reducerea treptată a numărului de gunoişti în RM şi majorarea volumului surselor reciclabile în bază colectării separate a deşeurilor constituie o tendinţă actuală şi de perspectivă. Asta pentru că un număr considerabil de gunoişti pot fi transformate în materie primă pentru fabricarea hîrtiei, cartonului, sticlei pentru băuturi, materialelor de construcţii (ţiglă, plăci pentru trotuare), îngrăşământ organic, energie termică produsă local din biomasă, în special din paie de grâu şi alte deşeuri cerealiere” – constată experţii în ecologie. Ciclul de emisiuni TV pentru “Informarea şi educarea populaţiei privind gestionarea adecvată a deşeurilor”, realizat de către ONG „Metropolitan Media”, cu suportul financiar al Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului, sprijină aceste obiective în viitor.
Mai putine deseuri – este responsabilitatea noastra, a tuturor. Noi cu toţii avem increderea ca resursele naturale nu sunt inepuizabile si trebuie deci sa le “păstrăm”. Tradiţiile colectării selective a reciclării deşeurilor şi a ambalării minimizate sînt exemple excelente de protejare a mediului, totodată avînd profit economic.
Colectarea selectivă a deşeurilor este prima etapă în procesul complex de reciclare a deşeurilor care necesită a fi respectat pentru a putea fi reintroduse în circuitul economic, oferindu-le astfel o a doua viaţă.
Toti locuitorii trebuie sa participle la colectarea separată a deşeurilor, deoarece acest gest simplu si cotidian va păstra mediul în care traim curat şi ecologic.