Comisia Europeana sprijina argumentele Romaniei cu privire la consecintele grave asupra mediului pe care canalul de navigatie construit de Ucraina in Delta Dunarii le poate produce eco-sistemului Deltei, a afirmat ieri seful diplomatiei romane. "Toate argumentele noastre cu privire la transformarea partii de nord a Deltei sunt argumente solide, pentru ele avem, dupa stiinta noastra, un sprijin foarte serios din partea Comisiei Europene, in primul rand datorita faptului ca alterarea mediului in Delta Dunarii este o chestiune de interes pentru noi, pe care o consideram, evident, serioasa, ce tine de conditiile pe care trebuie sa le indeplinim pentru a deveni membri ai UE", a declarat Mihai-Razvan Ungureanu. El a mentionat ca orice proiect de dezvoltare a transportului pe Dunare este convenit la nivel regional.
"Dunarea, in mod clar este o artera de transport, iar proiectele care vizeaza imbunatatirea, din punct de vedere al infrastructurii si al rezultatelor economice ale transportului fluvial, sunt chestiuni ce se discuta intr-un cadru precum Procesul de cooperare dunareana. Or, acolo vorbim de un efort integrat al statelor riverane, nu vorbim de initiative nationale", a declarat ministrul roman.
Surse din MAE citate de Rompres au precizat ca Planul comun de actiune UE-Ucraina nu vizeaza in nici un fel canalul Bastroe, pentru astfel de proiecte existand conditii foarte clare din partea UE privind respectarea criteriilor de mediu. (D.E.)