Comunicat de presa al MAE al Ucrainei din 31.08.2004

Olexandr Motik a subliniat ca, realizand dreptul sau suveran la amenajarea caii navigabile de mare adancime Dunarea-Marea Neagra, Ucraina a ales o varianta optima care utilizeaza albia naturala a unuia dintre bratele Dunarii si nu necesita construirea canalelor pe uscat prin rezervatiile naturale ale deltei dunarene asa cum observam la vecinii nostri din Sud.
Cooptand cei mai faimosi specialisti occidentali si folosind cele mai noi si sigure din punct de vedere ecologic tehnologii in realizarea proiectului, dovedeste faptul ca Ucraina este cea mai interesata in protejarea patrimoniului sau natural, a subliniat Olexandr Motik.
Prim-adjunct al Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei a reiterat disponibilitatea Ucrainei de a continua consultarile si negocierile cu partea romana privind realizarea in continuare a proiectului Dunarea-Marea Neagra prin partea ucraineana a Deltei Dunarii cu solicitarea cautarii solutiilor acceptabile. Totodata, subliniind interesul Ucrainei in ocrotirea diversitatii biosferei in toata Delta Dunarii, partea ucraineana s-a adresat cu scopul de a obtine informatia privind realizarea de catre Romania a proiectului pe bratul Sfantu Gheorghe din Delta.
Diplomatul ucrainean a mentionat ca tara noastra este impotriva standardelor duble in politica si isi pastreaza dreptul, in cazul examinarii problemei privind proiectul ucrainean de catre Comisia internationala de ancheta in cadrul Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, la randul sau de a se adresa cu o solicitare privind impactul negativ al activitatilor neconcordate ale Romaniei asupra Deltei Dunarii.
Olexandr Motik a propus partii romane de a reveni la masa de negocieri pentru a analiza situatia ecologica in general in delta dunareana unde astazi se efectueaza in mod artificial redistribuirea echilibrului de apa in favoarea Romaniei. Aceasta o obliga pe Ucraina sa intreprinda masuri adecvate pentru protejarea intereselor sale, de a asigura bunastarea locuitorilor regiunea dunareana si de a ocroti ecosistemul unic al acestei regiuni.