Date generale cu privire la infestatia parazitara a caprelor negre din Muntii Rodnei

Rezultate

In urma examenului ovolarvohelmitoscopic s-au stabilit urmatoarele:
Proba nr. 1:

Crotine capra neagra, recoltate din Pietrosul Rodnei, fata Pietrosului.
In urma examenului microscopic s-a stabilit o infestatie medie cu oua de Trichostrongylidae. Boala se numeste Trichostrongyloza si este o nematodoza produsa de nematozi din familia Trichostrongylidae, care se dezvolta in tubul gastrointestinal la mamifere si pasari, afectand cu precadere rumegatoarele mici si mari. Viermii din aceasta familie sunt egal calibrati, de dimensiuni relativ mici cu capsula bucala redusa. Masculii au bursa caudala bine dezvoltata, prevazuta cu coaste si 2 spiculi. Femelele sunt ovipare, iar ouale in omentul pontei, sunt segmentate prevazute cu o coaja neteda si subtire. Acesti paraziti nu necesita gazda intermediara. S-au identificat Trichostrongylus capricola si Strongylus vicarius.

Proba nr. 2:

Crotine de capra neagra recoltate in zona creasta Piciorul Plescutei din Masivul Ineu.
In urma examenului microscopic s-a stabilit o infestatie medie cu larve de Dyctiocalus filaria si cu larve de Protostrongylidae, viermi cu localizare pulmonara, ambii paraziti facand parte din Metastrongylidoze-Prelmintoze.
Larvele de Dictyocaulus sunt granulate mai ales in portiunea mijlocie a corpului si au corpul egal calibrat si filiform. Larvele de Dictyocaulus filaria masoara circa 500/20 microni, prezentand la extremitatea anterioara un buton cefalic, iar la cea posterioara este usor conica. Au culoarea inchisa. Contaminarea se face pe cale bucala cu larve infestante odata cu hrana. Parazitul adult se localizeaza la nivelul bronhiilor si traheii provocand afectiuni inflamatorii grave, dar se afla si pe tractul tubului digestiv si sunt eliminate prin fecale. Larvele de Protostrongylus rufescens sunt transparente, elarvarea lor producandu-se in bronhii sau intestin. Larvele masoara circa 400/17 microni, prezentand un apendice caudal ondulat. Contaminarea caprelor se face prin consumul de melci cu larve infestante. Melcii din genurile Succinea, Agriolimax, Monacha constituie gazde intermediare pentru acest parazit.

Proba nr. 3:

Crotine de capra neagra recoltate din zona Creasta Piciorul Plescutei din Masivul Ineu.Prin examene parazitologice, folosind tehnicile:
flotatiei, sedimentarii, migrarii larvelor nu au fost identificate forme parazitare.

Proba nr. 4:

Crotine de capra neagra recoltate din zona Creasta Piciorul Plescutei din Masivul Ineu. In urma examenului microscopic s-a stabilit o
infestatie medie cu larve de Dyctyocalus filaria si cu oua de Trichostrongylidae ambele parazitoze fiind descrise anterior. In urma prelucrarii celor 4 probe de crotine recoltatede la capre negre s-au identificat 4 specii de paraziti si s-a stabilit o infestatie medie cu oua de nematozi din familia Trichostronylidae si cu larve din familia Metastrongylidae.

Discutii
In cazul infestatiei cu larve de Dictyocalus si Protostrongylus semnele preliminare ca tusea seaca, apoi grasa pot aparea la un numar mic de animale, dimineata si dupa eforturi. Marile functiuni organice nu sunt modificate. Iarna animalele slabesc, avand repercursiuni asupra parului si asupra capacitatii de aparare de pradatori. In mod obisnuit evolutia este subclinica, dar in cazul suprapunerii cu alte boli se produce moartea indeosebi la tineretul caprin. In cazul infestatiei cu Trichostrongylidae (in cazul de fata fiind vorba de Strongylus vicarious ceparaziteaza in stomac (cheag) si Trichostrongylus capricola) leziunile la nivelul tubului digestiv nu sunt prea accentuate ele constand din congestii si inflamatii difuze ale mucoasei gastrice. Semnele de boala in general sunt sterse, ele manifestandu-se mai pregnant iarna. La tineret helmintoza este grava si produce moartea la
varsta de 2-3 luni. Tulburarile digestive sunt: diareea urat mirositoare, crotine acoperite cu mucus,lipseste pofta de mancare si animalele slabesc.

Masuri de prevenire

Pasunatul pastoral al turmelor de oi si capre domestice trebuie facut cu discernamant facandu-se in zonele aprobate pentru pasunat.
Deparazitarea medicamentoasa a oilor si caprelor cu 14 zile inainte de plecarea la pasunat pe platourile montane (produse edicamentoase pe baza de albentazol).