Infestatia parazitara a caprelor negre din Muntii Rodnei

Am primit azi un text despre infestarea parazitara a caprelor negre din Rodnei, text realizat de catre unul dintre participantii la valuarea din Rodnei, Chis Timur (medic veterinar si muzeograf la sectia de Stiintele Naturii al Muzeului Maramuresului de la
Sighetu Marmatiei), impreuna cu un alt medic veterinar, tot de la Sighet.

Fara ca autorii materialului sa mentioneze explicit aceasta concluzie, putem constata ca oile si caprele care sunt urcate la pasunat pe perioada de vara pot transmite diverse boli acestor capre negre, asa cum se poate constata si in bibliografia de specialitate. Daca se doreste pastrarea populatiilor de capra neagra, este nevoie de un control mult mai strict al starii de sanatate a animalelor domestice care urca in munti…

Aveti mai jos cateva date din bibliografia consultata de mine:

Paraziti comuni cu oile domestice: Prin analiza organelor provenite de la 44 de exemplare de capre negre, originare din patru masive montane ale Carpatilor din Romania, in lucrarea lui Vadim Nesterov publicata in 1997 sub titlul The helminthic fauna of the chamois Rupicapra rupicapra Couturir (!Sic, greseala mentionata de Peter Lengyel) 1938 in the Carpati Mountains from Romania¶, a fost intocmita o lista de specii ale faunei de helminti: Moniezabenedeni, Coenurus cerebralis, Echinococcus granulosus (un chist), Cysticercus tenuicollis, Dictyocaulus filaria, Protostrongylus rupicaprae, Haemoncus contortus, Trichostrongylus vitrinus, Ostertagia
circumcineta, Osterstargia trifurcata, Marsallagia marshalli, Nematodirus spathiger, Nematodirus fillicollis, Chabertina ovina, esophagostomusvenulosum, Trichocephalus ovis, Trichocephalus globulosa. Dupa ce insira aceste 17 specii, autorul zice ca 17 dintre cele 18 specii (!sic, greseala mentionata de Peter Lengyel) de viermi sunt comuni si in oile domestice care pasc in jurul ariei ocupate de populatii de capre negre. Autorul mai adauga ca doar 8 dintre cele 44 de exemplare de capre negre analizate au prezentat o acumulare crescuta de helminti (5,5%), explicand acumularea helmintica redusa prin existenta unei perioade limitate cand infestarea se poate produce: Exista doar trei luni pe an in careconditiile sunt favorabile pentru infestare, deoarece in restul anului, stratul de zapada si precipitatiile limiteaza posibilitatile pentru parazitare.

Paraziti contactati de la caini ciobanesti: Intr-o lucrare a lui Vadim Nesterov (din 1997), intitulata Coenurus cerebralis parasitation source for the chamois se mentioneaza: In perioada anilor 1980-1990in aria caprelor negre s-au putut observa cu exceptia rezervatiilor Pietrosul si Retezat 16 cazuri de imbolnavire a exemplarelor de capra neagra infestate cu Coenurus cerebralis. Sursa de parazitare cu Coenurus cerebralis sunt cainii ciobanesti infectati si parazitati cu Taenia multiceps. Acesti caini escorteaza turmele care pasc pe pasunile alpine.Carnivorele salbatice urs, lup si vulpe sunt putin prezenti in perioada de vara in jurul pasunilor animalelor domestice. Pe aceste terenuri nu au fost gasite excremente provenind de la carnivore salbatice. In perioada de iarna, cand este posibila existenta unei interfate intre capre negre si carnivore salbatice (lupi), stratul de zapada acopera excrementele ultimelor si topirea zapezii spala-indeparteaza formele parazite invazive de pe vegetatie. Din 1990, cand au fost stabilite masuri coercitive pentru a dezinfesta cainii ciobanesti, nu au mai fost semnalate cazuri de infestare a caprelor negre cu Coenurus cerebralis.