Deşeuri, în scopuri energetice

Energia regenerabilă își face loc încet, dar sigur și pe piața Republicii Moldova. În ultimii ani au fost lansate mai multe proiecte de producere a energiei regenerabile, la nivel local, din resturi agricole, iar agenții economici mari au utilizat panouri solare pentru economisirea energiei.

Oportunitățile de producere a energiei regenerabile sunt tatonate în prezent și de către fabricile de zahăr din țară.

Potrivit Oficiului pentru schimbarea climei din Moldova, una din fabricile din nordul Moldovei intenționează să-și reducă cheltuielile energetice prin arderea deșeurilor de la producerea zahărului. Proiectul prevede construcția unei stații de prelucrare biologică a deșeurilor, în scopul obținerii biogazului și a fertilizanţilor organici pentru sol.

La o capacitate de producere anuală de 300 de mii de tone de sfeclă de zahăr se obțin circa 80 de mii de tone de borhot deshidratat – deșeu care nu are în prezent altă utilizare și poluează atmosfera. Capacitățile anuale de producție a energiei regenerabile vor depăși 10 milioane de metri cubi de biogaz, dintre care 70 la sută va fi metan. Metanul va permite reducerea consumului de gaze naturale cu 50 la sută.

Costul proiectului este de 10 milioane de euro, iar investiţiile vor fi recuperate în termen de 8 ani. Stația urmează să fie dată în exploatare până în 2012.

sursa: jurnal.md