Ecologie inseamna drumuri verzi si bai comunale

Laszlo Potozky, directorul Fundatiei pentru Parteneriat, a condus o campanie prin care a renovat mai mule bai comunale cu ajutorul voluntarilor si, in acelasi timp, promoveaza fervent “drumurile verzi”.
Fundatia pentru Parteneriat a fost infiintata in decembrie 1998, Laszlo Potozky fiind si fondatorul organizatiei. La momentul infiintarii, el avea deja o experienta in derularea de proiecte ecologice si si-a propus sa cladeasca o fundatie care sa aduca un aport insemnat la imbunatatirea mediului si a dezvoltarii comunitatilor din Romania.
Adevarul: Cum a luat nastere Fundatia pentru Parteneriat?

Laszlo Potozky: In primul an de activitate am fost o organizatie de mediu locala, dar incepand cu decembrie 1999 ne-am transformat intr-o organizatie primordial finantatoare, de altfel ajungand ca astazi sa fim singurul finantator indigen al proiectelelor de mediu derulate de catre ONG-uri de mediu.
Ce sunt “drumurile verzi” de fapt?

“Drumurile Verzi” (Greenways) reprezinta o initiativa raspandita si recunoscuta in Statele Unite ale Americii, precum si in Europa de Vest. Prin “Drumuri Verzi” se promoveaza conservarea si valorificarea mostenirii culturale si naturale a unei regiuni pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Totodata, prin aceste initiative se cre­eaza noi oportunitati educative, economice si sportive in localitatile din regiune. Drumurile Verzi aduc beneficii mediului inconjurator, imbunatatesc calitatea vietii si ofera sansa activitatilor economice durabile pentru populatia localitatilor din zona.

Fundatia pentru Parteneriat este initiatorul acestui program in Romania. Am inceput in 2001 cu primul drum verde din Romania – Drumul Apelor Minerale, dupa care am trecut la diseminarea experientei si am sprijinit prin finantari si asistenta tehnica initierea a altor cinci drumuri verzi – Drumul Molidului, Drumul Aurului, Drumul Mostenirii Maramuresene, Drumul Calcarului – dezvoltate si implementate de ONG-uri partenere din zonele respective. De exemplu, doar in 2006 au fost organizate 35 de evenimente si activitati pe cele cinci drumuri verzi existente in Romania, cu implicarea a peste 2.500 de persoane.
Cum ati reusit sa mobilizati voluntarii?

“Drumul Apelor Minerale” este prima initiativa de acest fel in Romania si este implementat in zona centrala a Romaniei, in judetul Harghita. Existenta in trecut a sutelor de bai si a miilor de izvoare de apa minerala cu efecte curative a constituit o baza perfecta pentru implementarea unei astfel de initiative. Datorita faptului ca in regiunea Ciomat-Balvanyos cultura bailor minerale este seculara, aceasta initiativa a fost salutata cu entuziasm de comunitatile locale. In perioada 2001 – 2007 au fost implementate in zona mai multe proiecte initiate sau spijinite de organizatia noastra in cadrul acestui program.

Exemplele cele mai elocvente sunt: poteca suspendata din Tinovul Mohos, reconstructia Bailor Nadas, constructia si amenajarea primului Muzeu al Apelor Minerale din satul Tusnad (inaugurat in 2005), precum si alte patru bai traditionale de apa minerala. Si ca sa va dau si un exemplu mai detaliat, va prezint ultima initiativa de anul trecut.

Cel mai mare si mai impresionant eveniment de pe “Drumul Apelor Minerale” a fost reconstructia Baii Calugarilor si a gradinii de pelerinaj din apropiere (in vecinatatea faimosului loc de pelerinaj de la Sumuleu). Acestea au fost construite pe baza unor principii de amenajare peisagistica organica in cursul unei tabere de lucru (de fapt, o CLACA traditionala), in august 2006.

Baia Calugarilor este a saptea baie cu apa minerala traditionala reabilitata de-a lungul “Drumului Apelor Minerale” in ultimii sase ani. Peste 350 de familii au sprijinit intr-un fel sau altul initiativa – oferind cazare voluntarilor, lucrand alaturi de ei, prin donatii (bani, materiale, unelte si mancare). De asemenea, peste 30 de firme mici si mijlocii din zona au contribuit prin donatii (bani si materiale).

Principalele elemente ale acestei noi atractii a “Drumului Apelor Minerale” sunt cladirea baii in forma de lalea, un cadran solar, un cadran lunar, cateva constructii din nuiele de salcie, poteci din scanduri si panouri turistice. Toate acestea au fost realizate folosind exclusiv materiale naturale, cum ar fi nuiele de salcie, lemn, piatra etc. Succesul noii Bai a Calugarilor este dovedit de numarul mare de vizitatori in fiecare zi.
Putem spune ca la noi se practica in mod real turism ecologic?

Cu toate ca potentialul ecoturistic al Romaniei este urias, mai ales in ceea ce priveste zona Deltei si a Carpatilor, initiativele care se incadreaza in ceea ce poate fi numit ecoturism veritabil si care respecta principiile de baza ale ecoturismului sunt inca putine. Foarte multi de la noi din tara fac confuzii in ceea ce priveste ecoturismul, facand confuzie cu multe alte tipuri de initiative turistice.

Fundatia noastra a reusit initierea unui program de sprijinire a initiativelor de acest gen coroborata cu dezvoltarea capacitatilor impreu­na cu un partener specializat in acest domeniu, si anume Asociatia de Ecoturism din Romania. “Intarirea parteneriatelor pentru Conservarea Naturii si Turism in Romania” este un program de finantare si dezvoltare a capacitatii care stimuleaza dezvoltarea si promovarea ecoturismului in Romania, prin sprijinirea initiativelor durabile.

Scopul programului este de a promova conceptul si dezvoltarea ecoturismului pentru a sprijini conservarea naturii si comunitatile locale. Prin acest program au fost finantate, in 2006/2007, 15 proiecte, insumand peste 260.000 RON. Pe langa alocarea de fonduri, a fost organizat un curs special de pregatire legat de ecoturism si despre scrierea unei propuneri de proiect la care au participat 25 de persoane. De asemenea, in cadrul programului au fost imbunatatite principiile din ecoturism, indicatorii si sistemul de certificare (dezvoltat de partenerul nostru cu sprijinul unei finantari de la Fundatia pentru Parteneriat obtinute cu un an inainte).

Alte rezultate importante de pana acum ale programului au fost realizarea unui Manual pentru Evaluatorii din Ecoturism si faptul ca Sistemul de Certificare in Ecoturism (SCE) a fost prezentat in mod oficial la Targul International de Turism din Bucuresti in 20 octombrie ca “Model in Turism”.
Cum promovam eco-businessul?
Programul este desti­nat, in primul rand, intre­prinzatorilor mici si mijlocii si se urmareste a fi un program de asistenta (gratuita) acordata IMM-urilor pentru a-i ajuta pe acestia sa-si imbunatateasca performantele de mediu la nivelul companiei.

In cei sase ani de cand exista programul am reusit initierea a trei cluburi Eco Business in Miercurea Ciuc, Cluj Napoca si Baia Mare. In prezent, programul Eco Business are 77 de firme inscrise in cele trei cluburi mentionate.

In cadrul programului Eco Business, mai multe intreprinderi mici si mijlocii au primit indrumare si sprijin pe probleme de management de mediu. Ca urmare, mai multi dintre acestia au reusit in mare parte, datorita implicarii in acest program, sa obtina certificarea ISO 14001, ceea ce inseamna ca ele si-au imbunatatit managementul de mediu.

Principalele elemente ale acestei noi atractii a “Drumului Apelor Minerale” sunt cladirea baii in forma de lalea, un cadran solar, un cadran lunar, cateva constructii din nuiele de salcie, poteci din scanduri si panouri turistice.

sursa 

stanciu stefan

ma numesc stanciu stefan si sint din Braila am o mica firma de construcrtii in oras .Printe lucrarile executate ,este si o biserica intrun sat din judetul braila .Intro seara dupa ce am terminat programul , intors acasa , ma aflam in baia mea din apartament , facind un dus relaxant , gindinduma la ce am facut in acea zi si ce urma sa fac adoua zi . Dintr-o data m-am gindit la oamenii din acel sat care in fiecare seara se spala in lighean sau albie . Si mi-a ventit ideea construirii unei bai comunale in acel sat . Dar … nu sint bani , si am inceput sa caut pe internet si am dat de dumneavoastra .
Doresc sa fac un proiect de constructie a unei bai comunale in acel sat unde sint peste 3000 de familii ,
care sa cuprinda si un bazin de inot pt. copii cu sali de agrement sportiv . Satul respectiv sa racordat la apa si canalizare anul trecut , si sint posibilitati .
Doresc un sfat ,sau ce documentatie este necesara pentru acesarea fondurilor europene in vederea executarii acestui proiect.
Cu stima si resect va multumesc , si astept un raspuns
nr. de tel 0756 368 590