Efectul educatiei ecologice se vede pe malul riului Bic

… Si nu numai. Efectul educatiei ecologice poate fi observat cu ochiul neinarmat si pe strazile orasului, si in statiile de troleibuz, in parcurile de odihna peste tot unde calca picior de om. Aceasta carenta in educatia ecologica i-a facut sa se intruneasca intr-o sedinta comuna pe membrii colegiilor Ministerului Ecologiei si Resurselor Naturale si Ministerului Educatiei si Tineretului. La sedinta, la care au participat ministrii Constantin Mihailescu si Victor Tvircun, alte persoane oficiale si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu au fost puse in discutie problemele actuale ale educatiei ecologice a elevilor si tineretului studios.
In cuvintul de salut, Constantin Mihailescu a spus ca un imbold in desfasurarea acestei actiuni l-a constituit Conferinta de mediu de la Belgrad, in cadrul careia s-a desfasurat si Sesiunea comuna a ministrilor de Mediu si Educatiei, axata pe evaluarea progreselor si pe identificarea cailor de imbunatatire a procesului de implementare a Strategiei “Educatia pentru dezvoltarea durabila”. Potrivit ministrului, institutiile responsabile de asigurarea unui mediu natural sanatos antreneaza insuficient publicul larg la elaborarea si aprobarea deciziilor de mediu. Scoala, parintii, comunitatea trebuie sa contribuie la formarea deprinderilor ecologice tinerii generatii.
Referindu-se la acelasi subiect, Victor Tvircun a subliniat ca problema ocrotirii naturii nu trebuie sa fie o preocupare doar a doua ministere, ci a intregii societati. Accentul se va pune pe constientizarea faptului ca nu numai autoritatile, ci toti cetatenii, de la mic la mare, poarta responsabilitate pentru viitorul naturii. Astazi devine iminenta intensificarea informarii, instruirii si educatiei ecologice a populatiei.
La sedinta au fost audiate doua rapoarte. Prezentind “Perspectivele de realizare a educatiei ecologice in institutiile de invatamint din R. Moldova”, Valentin Crudu, viceministru al Educatiei si Tineretului, a mentionat ca obiectivul major al sistemului educational – formarea cetateanului activ si responsabil – armonizeaza perfect cu ideea Deceniului “Educatia pentru o dezvoltare durabila” proclamata de ONU. Or, educatia in spiritul durabilitatii implica formarea la elevi a competentelor care ii ajuta sa construiasca viitorul intr-un mod activ si responsabil. In aceeasi ordine de idei, Valentin Crudu a accentuat ca in invatamintul prescolar se implementeaza un nou Curriculum, care include aria curriculara “Stiinte, cunoasterea mediului si cultura ecologica”. In invatamintul preuniversitar obiectivele instruirii ecologice durabile se realizeaza prin disciplinele obligatorii: “Biologie”, “Chimie”, “Fizica”, “Geografie” si disciplinele optionale “Ecologia si protectia mediului”, “Educatia ecologica” s.a.
La nivelul educatiei nonformale si informale, ministerul sustine initiativele ONG-urilor de mediu privind organizarea jocurilor interactive, orelor de ecologie, bilunarelor ecologice si a activitatilor participative, cum ar fi salubrizarea riurilor, plantarea spatiilor verzi, amenajarea scuarelor…
In raportul “Protectia mediului ambiant prin prisma educatiei ecologice in R. Moldova”, Violeta Ivanov, viceministru al Ecologiei si Resurselor Naturale a relevat ca MERN, cu suportul Fondului Ecologic National, a editat primele colectii de carte cu valoare de unicat: “Lumea animala a Moldovei”, “Lumea vegetala a Moldovei”, “Mediul Geografic”, “Resursele acvatice ale Moldovei” si “Enciclopedia ecologica”. Primele 7 volume ale acestor colectii au fost transmise cu titlu gratuit tuturor bibliotecilor institutiilor de invatamint preuniversitar si universitar. S-a dovedit a fi viabila si practica organizarii concursurilor, victorinelor si olimpiadelor ecologice.
Exemple de educatie ecologica in Moldova sint multe si, totusi, in opinia mai multor vorbitori, educatia ecologica in tara noastra are nevoie de un suflu nou, bazat pe promovarea bunelor practici. De asemenea, s-au facut auzite propunerile de a fi elaborata o strategie, un plan concret de actiuni si o lege privind instruirea si educatia ecologica.
La finele sedintei, in baza rapoartelor si discutiilor aprinse, colegiile MET si MERN au adoptat o hotarire comuna, in care se prevede elaborarea unui Plan de actiuni concrete vizind implementarea conceptului de educatie ecologica in tot sistemul de invatamint din Republica Moldova.

sursa: timpul.md