Elvetia priveste sceptic Referendumul la cresterea OMG

Referendumul va avea loc pe data de 27 noiembrie 2005 (duminica). Din participantii la refendum 48 % s-au exprimat pentru un moratoriu de 5 ani, 36% pentru air 16% inca nu stiu cum sa voteze. Sondajul efectuat de catre gfs.berne.

Daca s-ar aproba referendumul atunci Elvetia ar fi impusa sa interzica pentru cultivarea sau importul la orice productie agricola sau animaliera a caror gene au fost modificate in laborator. Aceasta ar plasa natiunea Alpica pe primul loc din tarile UE care cu strictete apara sanatatea populatiei, restrictii clare in timp ce 25 de tari ce inconjoara Elvetia nu se exprima atat de vehement contra OMG.

Conditiile Uniunii Europene stipuleaza restrictii doar la unele cereale si poarta un caracter temporar. Ele raman cu mult in urma propunerilor grupurilor de ecologi si consumatori din Elvetia. Inca un lucru detaseaza Elvetia in aceasta privinta si anume faptul ca fermierii sustin aceasta initiativa si deja prin toate eforturile posibile dezvolta producerea materiei prime organice. Acest fapt ar reduce subsidiile traditionale agricole si ar impune politicienii elvetieni sa mareasca considerabil subventiile pentru promovarea produselor organice.

Circa 25% din terenurile Elvetiei sunt prelucrate de fermieri iar 4,1% conform rapoartelor statistice pe tara sunt implicati in activitati agricole care nu se detaseaza cu mult de procentul general pe europa.

Odata cu luarea acestei decizii la nivel de stat Zona Libera de OMG din Elvetia ar fi detasata considerabil de producerea in masa la nivel de Europa. Aceasta ii bucura pe luptatorii vehementi cu introducerea OMG deoarece se cunoaste bine ca odata demarat procesul de acceptare a productiei modificate genetic ar disturba balanta naturala si ar avea impact pentru viitorul Europei.

Ecologistii americanii s-au exprimat pentru initiativa Elvetiei dat fiind faptul ca tehnologiile agro-genetice impun niste reguli nescrise mediului dat fiind faptul ca terenurile agricole sufera din cauza monoculturilor.

Oponentii acestei initiative sustin ca in practica nu va avea mare efect votul contra cultivarii si importului OMG. Studiile arata ca activitatile in domeniul OMG deja sunt efectuate, atat fermierii mici cat si producatorii mari sunt impusi sa treaca diverse investigatii de laborator pentru determinarea organismelor modificate genetic. Compania agro-tehnologica Syngenta, al treilea producator de seminte modificate genetic a afirmat ca daca aceasta initiativa va fi primita in forma in care decurge la moment, adica se va interzice producerea si importul OMG in elvetia, atunci ea va avea un impact pe economia tarii.

Oamenii de stiinta din Europa isi fac griji datorita faptului ca multe tari din UE privesc la Elvetia ca la un exemplu si pentru urmatorii ani se presupune un val de refuzuri de acelati gen si in alte tari europene. Acesta ar fi un semnal care ar micsora finantarea stiintifica la nivel de stat si ar putea influenta procesul de studii a acestui fenomen in general.