Fenomenul EuroPark ia amploare

Luând în calcul situaţia actuală a localităţilor rurale, posibilităţile acestora de a beneficia de zone de agrement, inclusiv de zone verzi în localităţile rurale EcoExpert a găsit soluţia. Am venit cu iniţiativa de desing a unor zone de utilitate multiplă în regiunile rurale. Această opţiune a fost aleasă din cauza bugetelor limitate a Autorităţilor Administraţiei Publice Locale şi imposibilitatea de design a unor parcuri de suprafaţă ce ar constitui mai mult de 2-3 hectare. În majoritatea intravilanului localităţilor examinate aceste suprafeţe lipsesc. 

Din acest motiv propunem localităţilor rurale soluţii mixte de zone verzi cu agrement integrat, cu spaţii pentru jocul copiilor, regiuni pentru maturi, alei, galerii, muzee în aer liber şi multe alte opţiuni. Unul din exemple este descris în continuare. Soluţiile tehnice sunt la sfârşitul articolului.

Tema de proiect pentru obiectivul „Proiectarea şi amenajarea EuroPark-ului în localitatea Ţiganca” s-a fundamentat în cadrul primăriei satului Ţiganca în temeiul regulamentărilor PUG-lui aprobat.

Beneficiarul, Satul Ţiganca solicită proiectarea şi amenajarea EuroParkului în localitatea Ţiganca, în suprafaţă de 2,46 ha, care va amenaja un spaţiu verde, în vederea îmbunătăţirii calităţii factorilor mediului şi calitaţii vieţii locuitorilor.

Amenajarea spaţiilor verzi va consta în plantare de arbuşti autohtoni, amenajarea rondurilor de flori, plantare gard viu, realizarea unor alei pietonale, proiectarea şi amenajarea unui loc: de joacă pentru copii, de odihnă pentru maturii şi tineri, băncuţe, coşuri de gunoi, toalete ecologice, iluminat cu surse alternative, instalaţii de irigare.

Studiul de Fezabilitate s-a întocmit la solicitarea primăriei satului Ţiganca, raionul Cantemir. La elaborarea documentaţiei în faza SF s-au avut în veder şi s-au utilizat datele culese de pe teren (on-site visit). Prin proiect se prevede amenajarea unui EuroPark în localitatea Ţiganca, raionul Cantemir. Numărul de locuitori din localitate este de 2750, astfel se realizează un spaţiu verde amenajat de 8,96 mp/locuitor. Construirea şi operarea acestui parc multifuncţional din comuna Ţiganca este reglementat de mai multe acte legislative, normative şi organice. O sinteză a legislaţiei permite analiza în compelex a cadrului legal în care va funcţiona acest EuroPark.

Actele administrative locale şi politicile zonelor verzi urbane şi rurale

Dezvoltarea şi protecția spaţiilor verzi ale localităților urbane şi rurale, se efectuează în baza prevederilor Constituției şi în conformitate cu Legea nr.1515-XII din 16 iunie 1993 privind protecția mediului înconjurător, Codul silvic nr.887-XIII din 21 iunie 1996, Legea nr.591-XIV şi alte acte normative.

Legea Republicii Moldova nr. 591-XIV din 23.09.1999 cu privire la spaţiile verzi ale localităţilor urbane şi rurale reglementează relațiile în domeniul dezvoltării şi protecției spaţiilor verzi ale localităţilor urbane şi rurale în scopul asigurării dreptului fiecărui om la un mediu sănătos şi estetic plăcut. Legea a intrat în vigoare fiind publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.133-134 din 02.12.1999.

În legislaţia Republicii Moldova sunt descrise următoarele tipuri de elemente arhitecturale verzi:

• spațiu verde – sistem armonizat arhitectural, format din elemente ale complexelor peisagistice intravilane şi extravilane ale localităților urbane şi rurale (peisaje naturale, construcții rutiere, horticole, locative), important din punct de vedere estetic, biologic şi ecologic, care include, de regulă, o comunitate de vegetație (lemnoasă arborescentă, arbustivă, floricola şi erbacee) şi animale;

• parc – spațiu verde, cu suprafața de peste 20 de hectare, care oferă, într-un cadru vegetal bogat şi variat, posibilităţi de recreere cu exercitare de activităţi compensatorii din sfera odihnei active (sport, jocuri în aer liber) şi pasive sau de activităţi cu caracter cultural (spectacole etc.);

• pădure-parc – spaţiu verde, rezultat din amenajarea pentru odihnă şi agrement a masivelor forestiere existente în rază de folosinţă a spațiului urban, care cuprinde adăposturi pentru vizitatori, terenuri de camping, terenuri de sport, amenajări nautice etc.;

• gradină – spațiu verde, cu suprafaţă de circa 3-20 de hectare, care serveşte pentru odihnă şi recreerea zilnică a locuitorilor din zonele limitrofe, cuprinzând arii plantate cu arbori şi arbuşti decorativi, plante floricole si de gazon;

• scuar – spațiu verde, cu suprafaţă de până la 3 hectare, amplasat, de obicei, intre străzi, cu funcţii de odihnă şi de facilitare a circulaţiei pietonilor de la o stradă la alta;

• spaţii verzi din cuprinsul arterelor de circulație – aliniamente de arbori şi fâşii de vegetaţie cu lăţime diferită, în funcţie de caracterul şi importanţa arterei, pentru ameliorarea ambianţei urbane şi aspectului estetic al cailor de circulaţie.

Obiectul de examinare a prezentului studiu este un spaţiu verde, special destinat recreerii cu posibilitatea de exercitare a odihnei active.

Spaţiile verzi, indiferent de apartenenţă şi destinaţie, servesc la îmbunătăţirea calităţii mediului, menținerea echilibrului ecologic şi a genofondului autohton, la îmbogăţirea asortimentului de plante ornamentale, menţinerea şi protejarea obiectelor naturale preţioase şi la armonizarea peisajelor artificiale cu cele naturale în vederea realizării unei ambianţe favorabile desfăşurării activităților antropogene.

Importanţa spatiilor verzi este condiționată de următoarele funcții:

• îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea poluanţilor şi îmbogăţirea atmosferei cu oxigen;

• conservarea resurselor de apă, combaterea eroziunii solurilor şi alunecărilor de teren;

• reducerea zgomotului;

• influenţa pozitivă asupra stării de sănătate fizică şi psihică a oamenilor;

• armonizarea peisajelor artificiale cu cele naturale;

• îmbunătăţirea aspectului estetic şi arhitectural al localităţilor;

• crearea cadrului adecvat practicării sportului, turismului şi altor activităţi recreative.

Nu sunt considerate spaţii verzi şi nu constituie obiectul studiului de fezabilitate vegetația inclusă în fondul forestier, zonele şi fâşiile de protecție a apelor râurilor şi bazinelor de apă, perdelele de protecţie amplasate pe terenurile cu destinaţie agricolă, perdelele de protecţie şi plantaţiile de arbori şi arbuşti situate de-a lungul căilor de comunicaţie, fondul ariilor naturale protejate de stat, zonele de protecţie ale staţiilor şi posturilor hidrometeorologice şi ale prizelor de apă.

În conformitate cu art.6 a legii dreptul de proprietate asupra spaţiilor verzi folosite în interes public constituie obiectul exclusiv al proprietăţii publice.

Administraţia publică locală are anumite competenţe în administrarea spaţiilor verzi, din acestea putem menţiona:

a. Elaborează, coordonează cu autoritatea centrală pentru mediu (cu Ministerul Mediului din Republica Moldova) şi adoptă actele normative locale privind dezvoltarea şi protecţia spaţiilor verzi; participă la elaborarea actelor legislative în domeniu;

b. Aplică normele tehnice, economice şi juridice care asigură respectarea regimului spaţiilor verzi;

c. Repartizează noi terenuri pentru extinderea spaţiilor verzi;

d. Precizează, în comun cu organele subordonate autorităţii centrale pentru mediu, şi stabilesc hotarele spaţiilor verzi şi ale zonelor de protecţie ale acestora;

e. Înfiinţează şi întreţin noi spaţii verzi;

f. Organizează evidenţa şi reglementează folosirea spaţiilor verzi;

g. Finanţează activităţile legate de dezvoltarea, paza şi protecţia spaţiilor verzi;

h. Respectă prevederile amenajamentelor în domeniu;

i. Asigură regenerarea pădurilor-parc şi a altor categorii de spaţii verzi, împădurirea terenurilor libere;

j. Respectă tehnologiile corespunzătoare la executarea lucrărilor de creare şi întreţinere a spaţiilor verzi;

k. Organizează paza şi protecţia spaţiilor verzi;

l. Ţin cadastrul şi efectuează monitoringul spaţiilor verzi;

m. Asigură starea fitosanitară cuvenită a spaţiilor verzi, indiferent de apartenenţa acestora, organizând acţiunile necesare pentru depistarea, prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor;

n. Ţin registrul local al spaţiilor verzi.

În localitatea Ţiganca se va lua în calcul documentaţia de urbanism pentru acoperirea documentară a EuroParkului. Astfel, hotarele spaţiilor verzi se vor trasa conform documentaţiei de urbanism şi amenajarea teritoriului. Acest lucru se face în baza unei Decizii a consiliului sătesc Ţiganca. La decizie se anexează schemele parcului cu facilităţi, specii, suprafaţă şi alte date tehnice.

Spaţiile verzi conform amplasamentului se împart în urbane şi rurale. Spaţiile verzi rurale se aseamănă în general cu cele urbane dar au şi unele caracteristici particulare:

a. Spaţiile verzi de folosință generală (parcuri, grădini, scuaruri etc.) sunt mai reduse ca dimensiuni, în cadrul acestora, adeseori, fiind amplasate terenuri de sport şi alte dotări;

b. În cadrul plantaţiilor predomină speciile locale, rezistente şi adaptate, care nu necesită îngrijiri speciale.

În cazul dat EuroParkul va avea funcţionalitate multiplă fiind destinat recreerea copiilor şi tineretului, sportului, odihnei şi culturii.

(4) Autorităţile administraţiei publice locale vor crea condiţii pentru practicarea culturii fizice şi sportului la locul de trai şi de odihnă a populaţiei, vor acorda ajutor organizaţiilor sportive, indiferent de subordonarea lor departamentală, punîndu-le la dispoziţie edificiile sportive, încăperile necesare, terenurile pentru ocupaţii.

Lucrările care se prevăd a se realiza sunt următoarele:

• Unitatea economică, în suprafaţă de 400 mp.

• Puţ forat pentru asigurarea necesarului de apă şi bazinului de irigaţii.

• Teren de sport situat în amplansamentul parcului avînd suprafaţa de 1500mp. (50m x 30m).

• Teren de tenis situat în amplansamentul parcului avînd suprafaţa de 230mp. (23m x 10m).

• Teren de volei situat în amplansamentul parcului avînd suprafaţa de 180mp. (18m x 10m).

• Teren de baschet situat în amplansamentul parcului avînd suprafaţa de 364mp. (26m x 14m).

• Amenajarea aleilor, care cuprinde o suprafaţă de 4475,62mp.

• Amenajarea spaţiilor verzi cuprinde 65-70 % din suprafaţa totală a Euro-parkului, adică 1,72 ha vor fi sădite cu gazon.

• Crearea unor ronduri de flori cu sprafaţa 370 mp.

• Amenajarea spaţiului de joacă pentru copii avînd suprafaţa de 2561,19 mp.

• Crearea muzeului în aer liber avînd suprafaţa de 1207,84 mp.

• Amenajarea terenului pentru activităţi culturale avînd suprafaţa de 2598,48 mp.

• Amenajarea ternurilor pentru odihnă a tinierilor şi maturilor avînd suprafaţe de 1841,94 mp. şi 2376,71 mp.

• De alungul aleilor se prevede montarea unor banci, coşuri de gunoi, iluminant cu surse alternative.

• Se va monta toaletă ecologică.

Construcţiile propuse se încadrează în categoria de importanţă „D”.

Fiind vorba despre o grădină publică (Euro-park), toată activitatea de realizare a acestuia va trebui să urmărească asigurarea îndeplinirii funcţiunii specifice pentru odihnă, agrement, recriaţie, purificarea atmosferică, educţie şi instruire civică şi estetică.

Astfel se doreşte:

• Unificarea amenajării peisagistice din punct de vedere a imaginii, stabilirea şi evidenţierea fucţional a diferitelor zone, legarea lor.

• Creşterea suprafeţei de spaţiul verde amenajat pe locuitor.

• Mărirea siguranţei în exploatare.

• Crearea unei atmosfere vii şi înterţinută a spaţiului verde.

• Diversificarea opţiunilor de agrement în teritoriul său.

• Crearea euro-parkului în punct de atracţie pentru oameni de toate vîrstele, turişti şi localnici.

Desigur există şi estimările financiare, calculele opţionale pentru arbori şi arbuşti, alte facilităţi. Acestea nu au fost expuse pentru a nu consuma timpul DVS.

Sursa: © EcoExpert