Majoritatea localitaţilor rurale din Republica Moldova se confruntă cu problema epurării apelor reziduale menajere care se infiltreaza în sol poluând astfel apele freatice şi solul.
Compania „EcoExpert” SRL, la iniţiativa Asociaţiei Obştească „Solidaritate Europeană pentru Apă” (SEAM), a întocmit studiu de Fezabilitate „ Dezvoltarea reţelei de canalizare pentru grădiniţa nr. 2 cu perspective de conectare şi a altor beneficiari” în localitatea Vorniceni r. Străşeni. Din totalul de 5300 de locuitori de sistem de canalizare vor beneficia 1130 persoane echivalente.
Scopul studiului a fost de a propune o soluţie durabilă cu costuri minime pentru îmbunătăţirea stări mediului în localitate. Au fost propuse şi analizate mai multe soluţii combinate de colectare şi epurare a apelor. Cea mai fezabila alternativa s-a dovedit a fi alternativa 4. Conform acestei variante la reţeaua de canalizare se prevede a fi conectate cele două grădiniţe, trei blocuri locative, 255 gospodării, agenţi economici, liceul Teoretic “Ion Inculeţ”, primăria. Lungimea totală a reţelei de canalizare este de 4.2 km.
Pentru epurarea apelor uzate colectate soluţia cea mai eficientă s-a stabilit a fi tratarea cu ajutorul Zonelor Umede Construite (ZUC). ZUC-urile (constructed wetlands) funcţionează în baza unor mecanisme biologice, fizice şi chimice, susţinute de elementele sistemului ca: plantele acvatice, microorganismele sau tipurile de sol sau substratele special folosite pentru dezvoltarea plantelor. Prin eficienţa lor ZUC-urile s-au folosit tot mai mult datorită: costurilor reduse de construire şi operare, economicităţii energetice, monitorizării simple în timp, tehnologiei avansate, remedierii peisagistice a zonei şi atractivităţii pentru fauna sălbatică. Sistemul ZUC de epurare funcţionează fară consum de energie electrică. Este nevoie de energie doar la treapta de tratare mecanică. Acest lucru ne permite să definim o facilitate ecologică.
În aprilie 2010 a avut loc prezentarea studiului beneficiarilor din localitate. Prezenţi au fost şi reprezentanţi ai Centrului de Sănătate Publică Străşeni precum şi primari din alte localităţi.
Recent studiu a fost examinat de către Centrul de Sănătate Publică Străşeni şi Inspecţia Ecologică Străşeni. Ei susţin că această iniţiativa este bine venită din punct de vedere a posibilităţilor financiare limitate a localităţilor rurale.
Sursa: Echipa EcoExpert