Marian Lupu: Mersul pe jos la serviciu oferă posibilitatea contactului cu realitatea

Mersul la serviciu pe jos de Ziua internaţională fără automobil este un bun prilej pentru politicienii din toată lumea. Şi în Moldova, mulţi politicieni au renunţat astăzi, măcar pe jumătate de zi, la maşină, mergând pe jos la serviciu.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a fost printre primii care au urmat exemplul. “Marchez Ziua internaţională fără automobil deja de câţiva ani, de când am fost viceministru, iar apoi şi ministru al Economiei. Nu aşi vrea ca sărbătoarea să fie transformată într-un show. Recomand mişcarea şi, ţinând cont de interminabilele ambuteiaje, uneori pe jos este cel mai simplu să ajungi din punctul A în punctul B. Poate pentru magnaţii petrolieri acesta este un sfat prost”, a spus jurnaliştilor Marian Lupu.

Şi dacă preşedintele interimar Mihai Ghimpu a traversat pe jos doar câteva cartiere, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu sau premierul Vlad Filat au făcut câţiva kilometri, fiind în vizorul direct al electoratului.

În timp ce premierul “a scăpat”, mergând lejer până la clădirea Guvernului, preşedintele Partidului Democrat a avut de dat raport pentru toată puterea.

Una dintre principalele teme discutate a vizat refacerea bunelor relaţii cu ţările CSI, cu care Moldova are stabilite legături istorice nu doar de ordin economic, ci şi cultural. Mai mult, este vorba de peste 200 de mii de moldoveni care lucrează doar în Moscova. În discuţiile cu oamenii, Marian Lupu a subliniat că “Moldova nu trebuie şi nu va ignora niciodată Rusia! Geografic, politic şi economic, Chişinăul este obligat să menţină relaţiile bune cu Moscova. Orice politician moldovean care afirmă contrariul, nu înţelege sau nu vrea să ţină cont de interesul naţional al Moldovei. Dacă vrem ca bunăstarea poporului să crească, trebuie să fim pragmatici şi constructivi. Din păcate, politica externă a Moldovei nu serveşte oamenilor, ci intereselor celor aflaţi la conducere. În societate s-a discutat foarte mult, dar din păcate, neproductiv şi doar pe chestiuni ce ţin de reglementarea transnistreană sau chiar despre o iluzie a unirii cu România… Dar s-a uitat despre componenta economică a politicii externe”.

În cadrul discuţiilor cu alegătorii, s-au pus şi întrebări mai pământeşti, ca de exemplu, preţurile la produse alimentare şi medicamente, ieftinirea cărora a fost promisă nu o singură dată, dar care aşa şi nu s-a mai produs. În acest sens, liderul Partidului Democrat a remarcat că “Ministerul Economiei lucrează în acest sens, destul de reuşit”.

La intrarea în Parlament, Marian Lupu le-a spus jurnaliştilor, că “mersul pe jos nu este doar o posibilitate în plus de a-mi menţine forma sportivă, ci şi o posibilitate de a contacta cu realitatea, cu oameni reali care au probleme reale, nu macroeconomice”.