Dezastrele cauzate de inundaţiile din ultima perioadă par să nu se termine. După ce nordul Republicii Moldova a fost spălat de ape, raioanele din sudul republicii au devenit ţinta inundaţiilor devastatoare. Cele mai afectate raioane par a fi Căuşeni şi Ştefan Vodă.
Potrivit informaţiei oferită de Departamentul Situaţiilor Excepţionale din cadrul Ministerului de Interne, ieri, 3 august, în raionul Ştefan Vodă, între satele Purcari şi Olăneşti s-a spart digul de protecţie de pe râul Nistru, iar apa a început să se scurgă pe câmpiile agricole fără a prezenta pericol de inundare pentru localităţile învecinate. La momentul difuzării ştirii, în satul Talmaza au fost evacuate 32 persoane din 10 case. În satul Cioburciu s-a rupt o porţiune din digul râului Nistru şi au fost evacuate 39 de persoane din 13 case. De asemenea, au fost evacuate persoane din satele Purcari (20 de persoane din 7 case), Olăneşti (28 persoane din 10 case), Crocmaz (10 persoane din 5 case), Tudora (30 persoane din 30 case), Palanca (9 persoane din 4 case).
Potrivit informaţiei operative oferită de Ministerul Apărării, în satul Purcari din acelaşi raion, una dintre cele 15 case inundate s-a prăbuşit până la temelie. Situaţia este alarmantă şi în zona râului Prut. Astfel, potrivit informaţiei operative a Ministerului Apărării, pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, nivelul apei râului Prut a crescut până la 6.40 metri, iar cotele continuă să crească. Ca urmare a creşterii apei, cel mai mult are de suferit regiunea Ungheni.
La acţiunile de evacuare a populaţiei participă trupe din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării.
Mai multe instituţii de stat, organizaţii nonguvernamentale şi organisme internaţionale au început să colecteze ajutoare pentru sinistraţii din raioanele Republicii Moldova afectate de inundaţiile din ultima perioadă. Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, sediul pPrimăriei Chişinău, precum şi sediile preturilor de sector ale capitalei au fost deschise pentru toate persoanele care vor să facă donaţii sinistraţilor. Fiecare persoană poate dona obiecte de primă necesitate, produse alimentare nealterabile, îmbrăcăminte, bunuri de uz casnic, materiale de construcţie etc. La finele săptămânii trecute a fost luată decizia de a aloca sinistraţilor suma de 1 milion de lei din Fondul de rezervă al municipiului Chişinău.
Societatea de Cruce Roşie din Moldova a venit cu un lot de ajutoare umanitare din fondul de rezervă, pentru a ajuta cele mai vulnerabile familii afectate de calamitate.
În primul rând vor primi ajutor sinistraţii din satele Drepcăuţi şi Criva, raionul Briceni, care vor beneficia de produse alimentare, colete igienice, plapume, lenjerie de pat, îmbrăcăminte şi încălţăminte în sumă totală de 250 mii lei.
Ulterior vor fi ajutaţi şi sinistraţii din alte localităţi, în acest scop Crucea Roşie a lansat un apel de urgenţă către Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în vederea obţinerii unor fonduri în valoare de aproximativ 1 milion 800 mii lei. Şi operatorii de telefonie mobilă vin în ajutorul sinistraţilor. Astfel, începând cu 1 august, toţi clienţii cu pachete preplătite MOLDCELL, aflaţi în 13 regiuni de calamitate ale ţării vor beneficia de comunicare gratuită în reţea. Astfel, timp de două săptămâni, 1-17 august, utilizatorii Alocard şi YOYO, aflaţi în raioanele: Briceni, Edineţ, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Soroca, Rezina, Criuleni, Anenii Noi, Ştefan Vodă, Ocniţa şi oraşul Vadul lui Vodă vor beneficia de comunicare mobilă gratuită. Detaliile le puteţi afla pe site-ul www.moldcell.md.
Sursa: Flux