G8 și combaterea schimbărilor climatice în dezbatere

g8Astazi, liderii celor 5 mari economii in dezvoltare – China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud se vor alătura dezbaterilor din Italia, din cadrul grupului celor 8 – cele 7 tari democratice puternic dezvoltate plus Rusia, la discuţiile referitoare la combaterea încălzirii globale si a săraciei.

Ieri, liderii grupului G 8 au reuşit să ajunga la o concluzie si să accepte să scada cu 2 grade Celsius temperatura globală pînă in 2050. Astazi, această înţelegere ar urma să fie prezentata şi tarilor din asa numitul grup al celor 5 – adica tari mari cu economii emergente – China, India, Brazilia, Mexic şi Africa de Sud.

Dar nu va fi un lucru simplu, pentru că, Rusia, prin vocea consilierului principal pe probleme economice al preşedintelui Dmitri Medvedev, Arkady Dvorkovici a avertizat că nici o ţară nu doreşte să îşi sacrifice dezvoltarea economica şi că obiectivul de a diminua emisiile de gaze care produc încălzirea globală cu 80 la sută pînă in 2050, ar fi, în viziunea Moscovei “inacceptabil şi de neatins”.

Daca însă ieri, pozitia Rusiei era cea a unei minorităţi, astăzi, scrie agentia France Presse, rezervele formulate de ea ar putea fi îmbrăţisate si de China, India, Brazilia , Mexic sau Africa de Sud. Preşedintele Mexicului bunaoară, Felipe Calderon a declarat că tările bogate nu fac suficient pentru a apăra tările sărace de efectele crizei economice globale şi a cerut ca ele sa îşi ţină promisiunile pe care le-au făcut pînă acum.

Preşedintele din Africa de Sud, Jacob Zuma a spus că ar dori să vadă o reformă mai rapidă a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, care să oglindeasca, in opinia lui, „o reprezentare mai buna a tărilor în dezvoltare”.

Pe de alta parte, reprezentantii Japoniei au spus înaintea discutiilor de astazi că speră să vadă din partea Indiei şi Chinei mai multe eforturi pentru a introduce tehnolgii nepoluante mai eficiente şi mai ecologice.

Preşedintele Chinei Hu Jintao a fost nevoit să părăsească Italia şi să revină în tara sa ca urmare a violenţelor din provincial XinJiang, din nord-vestul ţării şi nu va participa la dezbaterile de astazi.

Pe plan politic, liderii G 8 nu s-au pronunţat în nici un fel faţă de evoluţiile din China, dar au reuşit să se pună de acord si să condamne testele nucleare nord coreene. In ceea ce priveste Iranul, Rusia s-a opus condamnării evenimentelelor post electorale, dar grupul celor 8 a reuşit să emita o declaraţie comună în care se exprima “îngrijorări serioase” faţă de situatia din această ţara.

Aşadar se pare ca nu va fi o zi prea usoara astazi pentru liderii lumii in Italia, la L’Aquila, localitatea care a fost nu de mult, locul unui cutremur devastator…

Sursa: Europa Libera