Gheaţa arctică: mai subţire cu 40% faţă de acum 4 ani

Pământul se subţiază la vârf. Un nou studiu a dezvăluit că pătura permanentă de gheaţă a Oceanului Arctic din jurul Polului Nord s-a subţiat cu mai mult de 40% începând cu 2004.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că pierderea rapidă este “remarcabilă” şi ar putea forţa experţii să reevalueze intervalul de timp în care gheaţa arctică ar putea dispărea complet pe perioada verii. Ei explică topirea ca urmare a încălzirii globale care a împins temperaturile din Oceanul Arctic spre cote record iar cantitatea de gheaţă pe timp de vară spre minimul actual.
Studiul bazat pe măsurători din satelit, este printre primele care estimează grosimea gheţii arctice, şi nu doar suprafaţa acesteia.
“Chiar şi în anii în care întinderea generală a gheţii marine rămâne stabilă sau creşte uşor, grosimea şi volumul acesteia continuă să scadă, făcând-o vulnerabilă la micşorarea treptată.” declara Ron Kwok, cercetător senior la laboratorul Nasa Jet Propulsion din California.
Studiul a analizat măsurătorile făcute deasupra regiunii arctice de către satelitul Icesat lansat în 2003. Per ansamblu, experţii au observat că gheaţa, în mod normal cu o grosime de aproximativ 3 metri, s-a subţiat cu 67 de cm pe parcursul ultimelor patru ierni.
În ceea ce priveşte volumul gheţii, oamenii de ştiinţă au calculat o cantitate multianuală care persistă şi pe parcursul verii arctice cu până la 6 300 de metri cubi mai mică decât cea din 2005; este vorba de o diminuare cu mai mult de 40%. Cercetarea este publicată în Jurnalul de Cercetare Geofizică: Oceane.
Acelasi cercetator mentiona ca “Volumul gheţii ne permite să calculăm producţia anuală de gheaţă şi ne oferă un inventar al apei pure şi al masei totale de gheaţă din Arctic. Datele noastre vor ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cât de repede descreşte volumul de gheaţă arctică şi cât de repede este posibil să vedem un Ocean Arctic aproape lipsit de gheaţă pe timpul verii.”
“Principalul motiv (pentru subţierea gheţii) este amplificarea procesului de topire a gheţii multianuale, amplificare cauzată de încălzirea climei. Mai multă gheaţă se topeşte vara şi apoi, iarna se produce mai puţină.” afirma Donghui Yi, om de ştiinţă de la Centrul de Zbor Spaţial Goddard al Nasa care a lucrat la acest sudiu.
Calota glaciară arctică fluctuează în funcţie de sezon, crescând pe perioada iernii geroase şi micşorându-se vara. O descoperire importantă a cercetarii este aceea că majoritatea gheţii arctice nu mai supravieţuişte peste vară. În 2003, această gheaţă multianuală reprezenta 62% din volumul total de gheaţă. În 2008, ea a scăzut la 32%. Restul de 68% era gheaţă sezonieră, abia formată, care pe parcusul verii este mai subţire şi, prin urmare, susceptibilă de a se topi.”
Yi este de parere că ar fi periculos să se încerce pe baza acestor rezultate o predicţie în ceea ce priveşte momentul cînd Arcticul va fi lipsit de gheaţă vara. “Unii oameni ar putea face asta dar mie nu mi-ar plăcea să fac astfel de predicţii liniare” Este nevoie de date din mai mulţi ani pentru o judecată în cunoştinţă de cauză, a mai spus omul de ştiinţă.
Din păcate, zilele de culegere a datelor sunt pe sfărşite pentru Icesat. Două din cele trei lasere ale sale, folosite pentru a analiza înalţimea gheţii, au cedat deja, iar al treilea este şi el pe ultima sută de metri. Icesat2, satelitul de înlocuire, nu este planificat pentru lansare decât abia în anul 2014.

Sursa: Ecomagazin