In Europa, cu aer curat

Emisiile toxice care provin de la automobile constituie 90-95% din volumul total al substantelor poluante ce se degaja in atmosfera urbana. Practic tot ce se elimina prin teava de esapament este daunator pentru mediu si sanatate: monoxidul de carbon, funinginea, aldehida formica, benzapirena, oxizii de sulf si azot etc. Mirarea medicilor sanitari a fost mare cand aldehida formica s-a depistat in aerul din inima parcului ,,Valea Morilor ?.

Prin ce se explica aceasta situatie? Mai intai de toate, prin numarul mare de automobile care circula in timpul zilei pe strazile orasului. Cand s-a elaborat planul urbanistic al centrului capitalei si al multor cartiere nu s-a stiut cum se va dezvolta transportul auto. Astazi orasul s-a impotmolit si nu mai poate ,,inghiti? numarul in crestere al autovehiculelor care este de 180-200 mii de unitati. La aceasta se mai adauga si factorii negativi dintre care fac parte starea tehnica extrem de proasta a parcului auto invechit de tot. Suntem singura tara din Europa care admitem importul automobilelor cu gradul de uzura pana la 10 ani. Si ce avem? Fiecare al doilea automobil de productie ex-sovietica are depasiri ale concentratiei de gaze toxice emise in atmosfera. Fiecare al patrulea din cele de productie vestica, fiind vechi, de asemenea, suprapolueaza aerul. Suntem unica tara in Europa care n-a introdus normativele ecologice Euro-2, Euro-3, Euro-4. Ucraina, de exemplu, urmeaza normativelor Euro-2, Romania ? Euro-3. Aceste si alte tari au limitat ,,varsta? automobilelor importate pana la 7 ani si chiar 5 ani de la producere.

Un factor hotarator pentru reducerea emisiilor toxice de catre mijloacele de transport este calitatea combustibilului. Dar situatia reala de la noi n-o stie nimeni. Cativa ani in urma, OT Chisinau a MEM a prelevat 10 mostre de benzina si le-a investigat in laboratoarele de la Iasi si Vatra, mun. Chisinau. 8 din ele erau nestandarde. Situatie dezastruoasa, insa nimeni atunci si, cu atat mai mult in prezent, nu a intreprins nimic pentru imbunatatirea calitatii carburantilor.

Nu-i vorba, se face cate ceva pentru redresarea situatiei. Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor, Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, alte ministere si departamente au elaborat si propus Guvernului masuri destul de eficiente pentru reducerea poluarii aerului. Deja al patrulea an consecutiv Moldova desfasoara pe data de 22 septembrie, alaturi de alte state, actiunea europeana ,,In oras, fara automobilul meu?. Dar carul se misca greu din loc. Mai bine zis da inapoi. Gradul de poluare al atmosferei creste anual cu circa 10 procente, proportional cresterii numarului de masini importate si maririi volumului de combustibil ars. Hotararile vechi ale Guvernului raman pe hartie, iar noile propuneri deocamdata nu sunt acceptate. Masa rotunda cu genericul ,,Dezvoltarea transportului ecologic auto in Moldova? , care s-a desfasurat la 27 ianuarie a.c., n-a adus doza de optimism. Dupa cum au constatat participantii la sedinta, promovarea transportului durabil, non-poluant este o problema grea, cu multe obstacole. Nivelul scazut al dezvoltarii economice, saracia populatiei, mentalitatea depasita, inclusiv a functionarilor de stat, alte cauze nu permit de a face cotitura radicala in acest proces.

Solutii exista. Mai intai trebuie sa ne raliem la cerintele ecologice europene. Introducerea standardelor Euro-2, Euro-3, Euro-4 nu sunt un moft, ci o necesitate a zilei. A venit timpul sa limitam pana la 7 ani ,,varsta? automobilelor importate in tara, sa interzicem intrarea in Moldova a celor care nu corespund standardului Euro-2. Daca nu facem acest lucru urgent riscam sa devenim o gunoiste a Europei. Metalul uzat ne va veni chiar din Ucraina si Romania care se debaraseaza de masinile vechi.

Este absolut necesara instituirea testarii obligatorii tehnice si ecologice anuale a tuturor automobilelor. Avem deja 11 centre specializate de diagnosticare tehnica, inclusiv 5 in capitala. Daca Guvernul aproba aceasta decizie, nu este o problema crearea a unor astfel de intreprinderi particulare in fiecare raion.

Avem nevoie de un control riguros al calitatii combustibilului. Departamentul Standardizare si Metrologie are toate posibilitatile de a tine sub control situatia. Mai mult, se cere de a asigura transparenta deplina a rezultatelor controalelor efectuate. Consumatorii sunt in drept sa stie care companie, care statie PECO falsifica benzina, motorina, gazul ca sa poata avea o alegere mai buna.

Mult depinde de faptul cum se va dezvolta transportul in comun. Nu incape nici o indoiala ca microbuzele care ne-au salvat intr-o perioada de criza acuta urmeaza sa fie inlocuite cu troleibuze si autocare. Treptat, esalonat, timp de 3-4 ani numarul de rute si al unitatilor de astfel de transport trebuie reduse, apoi scoase din circulatie, cu exceptia rutelor suburbane si interurbane. Toate orasele europene se descurca fara acest tip de transport, putem face si la noi la fel. Primaria orasului Chisinau are deja unele experiente de extindere a liniilor electrice pentru troleibuze, procurare si punere in circuit a autocarelor noi. Se cere o mai buna intelegere a problemei si mai multe eforturi din partea consilierilor municipali.

Abia incepem sa dezvoltam transportul alternativ ? bicicletele, trotinetele, skate-board-urile, rolerele. In primavara acestui an, daca nu va interveni ceva deosebit, va fi data in exploatare prima pista pentru biciclete in sectorul Botanica pe tronsonul bd. Dacia ? Viaduc – str. Ciuflea. Apoi se poate de continuat proiectul si in celelalte sectoare ale orasului. Bucura faptul, ca proiectul Legii cu privire la circulatia rutiera prevede si creeaza mai multe posibilitati decat in prezent pentru dezvoltarea ciclismului ca transport urban.

Exista si alte perspective pentru stoparea poluarii aerului in oras (de imbunatatirea situatiei inca nu se poate vorbi). Mult depinde de vointa politica a celor de la guvernare. Dar si de intelegerea problemelor ecologice de catre intreaga societate. Lozincile de astazi ce invita aderarea noastra la Uniunea Europeana se pot uza rapid daca in R. Moldova nu se vor face pasi siguri de a apropia legislatia noastra de Directivele europene in general si in particular la cele care vizeaza protectia aerului atmosferic.