Pe 29 iunie 2011, ora 14.00, în Giurgiuleşti la confluenţa rîului Prut cu fluviul Dunărea a avut loc finalizarea oficială a Expediţiei ecologice complexe „Prut 2011”, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai instituţiilor de profil, autorităţile publice locale, mass-media şi persoanele interesate.
Cu ocazia Zilei Dunării (29 iunie) în perioada 22-29 iunie 2011 a fost organizată şi efectuată o expediţie ecologică complexă pe rîul Prut, în limitele hotarelor Republicii Moldova, pentru evaluarea stării ecologice reale a bazinului Prutului, luînd în considerare efectele inundaţiilor catastrofale din vara anului 2008 şi 2010.
La solemnitatea de finalizare a Expediţiei ecologice complexe „Prut 2011” au participat dl Lazăr Chirică, viceministrul mediului, dl Ilie Boian, directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, dl Mihail Penicov, directorul Agenţiei „Apele Moldovei”, dl Iurie Ursu, directorul Serviciului Piscicol, dna Tatiana Gălăuţeanu, primar de Giurgiuleşti, reprezentanţi ai altor instituţii din subordinea Ministerului Mediului, inclusiv mass-media.
Expediţia ecologică a fost realizată de către specialişti din subdiviziunile şi instituţiile subordonate Ministerului Mediului, savanţi de la Institutul de Ecologie şi Geografie şi Institutul de Zoologie din cadrul AŞ a Moldovei, Centrului Naţional de Sănătate Publică, prin intermediul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, graţie suportului financiar obţinut de la Fondul Ecologic National.
În luarea sa de cuvînt, dl Lazăr Chirică, viceministrul mediului a făcut o trecere în revistă a problemelor prioritare legate de monitoringul hidrologic şi a calităţii apei efectuat pe rîul Prut, inclusiv despre necesitatea automatizării şi optimizării acestui sistem de monitoring.
Dumnealui a menţionat faptul că expediţia şi-a atins scopul privind efectuarea unei evaluări ecologice complexe a bazinului r. Prut în limitele hotarelor Republicii Moldova de la Criva pînă la Giurgiuleşti. Esenţa acestei evaluări a constat în prelevarea probelor de apă pe tot parcursul rîului, cît şi din gura afluenţilor lui, fiind evaluată starea ecologică în acord cu Directiva Cadru a Apei, depistarea surselor de ape menajere şi reziduale deversate în rîu, evidenţierea celor mai poluate sectoare ale rîului cu specificarea cauzelor, urmărilor şi măsurilor de ameliorare.
În luările de cuvînt ale directorilor instituţiilor subordonate Ministerului Mediului s-a relatat despre unele rezultate preliminare căpătate în rezultatul investigaţiilor efectuate de către membrii Expediţiei ecologice complexe „Prut 2011”, sub aspect hidrografic şi hidrologic, geomorfologic, hidrochimic şi hidrobiologic. De asemenea, s-a menţionat că pe tot parcursul rîului au fost efectuate investigaţii cu privire la modificările intervenite în ecosistemul rîului, sub aspect hidrografic, hidrologic, geomorfologic, hidrochimic şi hidrobiologic, ca rezultat al inundaţiilor catastrofale din vara anilor 2008 şi 2010, în special pe segmentele, care au fost inundate puternic.
Datele hidorologice căpătate după o prelucrare şi analiză minuţioasă vor fi incluse în „Anuarul Hidrologic pentru a. 2011” şi ,,Cadastrul de Stat al Apelor pentru a.2011″, informaţia cărora este utilizată pentru aplicarea măsurilor de prevenire a fenomenelor periculoase şi de risc.
Investigaţiile privind calitatea apei în bazinul r. Prut s-au realizat prin colectarea probelor de apă în zeci de secţiuni ale r. Prut şi în gura de vărsare a principalilor afluenţi ai săi, care, ulterior, în condiţii de laborator vor fi investigate după 49 indicatori de calitate, specificaţi în cîteva grupe generale: parametrii fizico-chimici, elementele biogene, poluanţii specifici, elementele hidrobiologice, metalele grele şi poluanţii organici persistenţi (POPs).
Datele investigaţiilor preliminare demonstrează că nivelul de poluare al apelor r. Prut, nu a suferit schimbări esenţiale, în comparaţie cu anii precedenţi. Indicele de poluare al apei (IPA), care integrează conţinutul a 6 poluanţi de bază – amoniu, nitriţi, nitraţi, conţinutul de oxigen, produse petroliere şi fenoli, în raport cu concentraţiile lor admisibile, arată o tendinţă generală pozitivă a calităţii apei pe parcursul ultimilor cinci ani, în majoritatea secţiunilor de monitorizare.
Totodată,, calitatea apei în afluenţii r. Prut se caracterizează printr-un grad înalt de poluare cu ioni de amoniu, azotiţi, compuşii cuprului, produse petroliere, fenoli, nitriţi şi regim nesatisfăcător de oxigen.
De asemenea, pe parcursul expediţiei au fost evaluate daunele şi prejudiciile aduse mediului de către viiturile catastrofale de apă din anii 2008 şi 2010. Paralel au fost întreprinse măsuri pentru conştientizarea populaţie şi administraţiei publice locale privind necesitatea protecţiei şi utilizării raţionale a apelor de suprafaţă.
Informația finală privind calitatea apei în bazinul r.Prut va fi raportată dupa o prelucrare completă a mostrelor colectate, în laboratoarele Directiei Monitoring al Calității Mediului al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.
Sursa: Serviciul Hidrometeo