Întâlnirea publică de stabilire a domeniului de evaluare („scoping meeting”) pentru drumul Chişinău-Dubăsari

Administraţia de Stat a Drumurilor / INVITAŢIE la Întâlnirea publică de stabilire a domeniului de evaluare („scoping meeting”) pentru Efectuarea Evaluării Impactului asupra Mediului (EIA) pentru Proiectul de reabilitare a drumului Chişinău-Dubăsari.


Stimate Domn/Doamnă:

Avem plăcerea să vă invităm la întâlnirea de stabilire a domeniului de evaluare privind necesităţile şi conţinutul EIA . 

Stabilirea domeniului de evaluare urmează a fi întreprinsă în prima etapă a efectuării EIA a proiectului privind drumurile de categoria „A” al MCC şi până la finalizarea deciziilor privind conţinutul EIA.  Obiectivul “ întâlnirii de stabilire a domeniului de evaluare” este de a identifica impacturile potenţiale ale proiectului propus, şi de a identifica domeniile care sunt de o importanţă deosebită şi asupra cărora ar trebui să se axeze EIA, ce impacturi sunt deja bine cunoscute şi nu necesită elaborare în continuare, ce alternativă  urmează a fi considerată şi evaluată, şi cum vor fi organizate consultările în timpul şi după procesul de efectuare a EIA.

Comentariile pot fi înaintate verbal sau în formă scrisă la întâlnirea de stabilire a domeniului de evaluare sau după, prin poşta electronică (vladicescu@asd.md), sau prin fax ( + 373 22 741219). Vor fi întreprinse toate eforturile rezonabile pentru a lua în consideraţie propunerile speciale. 

Limba de lucru va fi limba de stat cu traducere în limba engleză (interpret). 

Persoanele care au nevoie de anumită asistenţă organizatorică, pentru a participa la întâlnire urmează să-l contacteze pe Dl. Veaceslav Vladicescu, Specialist în domeniul Mediului, tel. 069239520. 

Întâlnirea publică de stabilire a domeniului de evaluare va fi organizată marţi, 7 octombrie, 2008 de la orele 9.00 până la 13.00 în sala de conferinţă a ASD, et. 4, pe adresa: strada Bucuriei 12 A, MD 2004, Chişinău, Republica Moldova.

Cu respect,
Administraţia de Stat a Drumurilor

 

INFORMAŢIE SUPLIMENTARĂ: 

Acest proiect include reabilitarea drumului Chişinău-Dubăsari care are o lungime de 49 km şi este parte a coridorului European de drumuri care asigură acces pe magistrală la Odesa, Kiev precum şi alte oraşe importante din partea centrală, de vest şi sud din Ucraina precum şi va asigura legătura cea mai scurtă cu Bielarusi şi Federaţia Rusă.  Mai mult ca atât, proiectul prevede a construi o trecere de ocolire adiţională a Chişinăului şi un acces îmbunătăţit la partea de est a ţării prin capitală.  

La această etapă a proiectului au fost efectuate doar studii de pre-fezabilitate, astfel nu există informaţie concretă privind tipul lucrărilor care vor fi realizate. Se presupune că lucrările specifice de reabilitare a drumului existent vor include tratamentul bituminos, majorarea capacităţii portante a sistemului rutier prin aplicarea unui strat nou din beton asfaltic, completarea plantaţiilor rutiere, repararea şi înlocuirea elementelor de asigurarea siguranţei circulaţiei rutiere.  Se presupune că lucrările de artă (podurile, pasajele denivelate, construcţiile de colectare şi evacuarea apelor) vor fi reparate.  

Pentru cea mai mare parte a lungimii, nu se prevede nici o lărgire sau asigurare a unor benzi de circulaţie adăugătoare.  Totuşi, primii 10 kilometri ai acestui drum la marginea de nord-est a oraşului Chişinău, implică o lărgire a drumului până la patru benzi de circulaţie pentru a acomoda volumul mare de trafic de camioane. Carosabilul se va extinde până la 2.5 metri pe fiecare parte a drumului existent ceea ce ar permite, în principiu, construcţia benzilor de circulaţie adăugătoare.  Totuşi, s-ar putea să fie nevoie de procurare de terenuri suplimentare şi/sau reamplasări. 

Esenţa cerinţelor legale pentru evaluarea din punct de vedere a mediului: Acest proiect a fost evaluat ca fiind proiect de  categoria “A” conform Instrucţiunilor privind Mediul ai MCC care cer efectuarea Evaluării Impactului asupra Mediului (EIA).  

Impacturile potenţiale asupra mediului: Impacturile potenţiale asupra mediului asociate cu acest proiect nu sunt considerate, în mare parte, a fi semnificative din punct de vedere al mediului, efectelor fizice sau problemelor social-economice. Totuşi, va fi nevoie de mai multă informaţie, privind impacturile posibile minore asupra ecologiei acvatice şi a inundaţiilor locale.  Poluarea cu praf şi zgomot va fi limitată la activităţile de construcţie.

Alternative:  Principala alternativă (reabilitarea traseului existent) va fi comparată cu alternativa “fără proiect”. Necesitatea de a menţine şi reabilita drumul existent va fi considerată şi analizată la evaluarea şi compararea avantajelor unei trasee noi.  

În afară de aceasta, vor fi examinate un număr de variante alternative de asigurare a unor benzi de circulaţie suplimentare pe lungimea primelor 10 kilometri din vecinătatea oraşului Chişinău (e.g. spre stânga sau dreapta de la drumul existent) .