[b]Interese la nivel inalt[/b]
In timpul administratiei lui Leonid Kucima, mai multi demnitari ucraineni aveau interese directe in realizarea canalului Bastroe. Astfel, cel mai activ sustinator al acestui proiect a fost ministrul Transporturilor de la Kiev si prietenul personal al presedintelui Kucima, Ghiorghi Kirpa. Intre timp, acesta si-a gasit sfarsitul cu ajutorul unei gauri de glont, in imprejurari neelucidate inca, dupa cum i s-a intamplat si fostului ministru al Internelor, Iuri Kravchenko. Pe langa milioanele de dolari pe care le manevra Kirpa pentru Bastroe si conturile Sistema si ginerele lui Kucima, V. Pinciuk, era deosebit de motivat de faptul ca una din companiile pe care le detine, "Ukrainian farvater", era cel de-al doilea contractor pentru saparea canalului Bastroe, pe langa firma de stat Delta Lotsman. Toate aceste relatii la nivel inalt explica de ce proiectul ucigas al canalului Bastroe a fost promovat cu atata insistenta de Guvernul de la Kiev.
[b]Diversiunea BERD[/b]
Actualul ministru al Transporturilor de la Kiev, Evgheni Cervonenko, a declarat luna trecuta ca exista posibilitatea ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (EIB) ca si alte structuri financiare ale Uniunii Europene sa sprijine construirea canalului Bastroe.
"Exista proiecte in valoare de sute de milioane de grivne (1 dolar = 6 grivne), iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Investitii si-au exprimat interesul fata de proiectul Bastroe", a declarat Cervonenko citat de asociatia ecologista Peceneg. Oficialul ucrainean a mai indicat faptul ca directorul general al Directoratului pentru Energie si Transport din cadrul Comisiei Europene, Francois Lemourier, a sprijinit ideea unei astfel de rute de transport prin canalul Bastroe.
Declaratiile ministrului Cervonenko au survenit intalnirii Conventiei ONU privind Participarea Publica la Deciziile Ecologice (Conventia de la Aarhus) care a avut loc la sfarsitul lunii mai la Alma-ata, in Kazahstan. Cu prilejul acestei reuniuni, cele 30 de tari participante au luat decizia de a sanctiona Ucraina pentru incalcarea acestei conventii prin construirea canalului Bastroe. Printre sanctiunile adoptate impotriva Ucrainei se numara obligatia de a alcatui o strategie pana la sfarsitul anului 2005 pentru transpunerea prevederilor Conventiei de la Aarhus in legislatia nationala.
[b]Birocratia lui Kucima ramasa la putere[/b]
Asociatia ecologista Peceneg a mai anuntat faptul ca noul ministru al Mediului de la Kiev, Pavel Ignatenko, a semnat un ordin prin care se cere oprirea imediata a oricarui fel de lucrari de la canalul Bastroe pana in momentul in care va fi realizat un studiu de impact asupra mediului.
Pe de alta parte se pare ca Ministerul Transporturilor de la Kiev a continuat traditiile regimului Kucima – de neglijare a opiniei publice si de distrugere cu orice pret a patrimoniului ecologic al Deltei Dunarii. Astfel, compania de stat Delta Lotsman a continuat lucrarile de dragare la canalul Bastroe la inceputul acestui an. Datorita faptului ca antreprenorul german, Moebius Bau AG, nu si-a primit banii, acesta si-a retras navele din zona canalului Bastroe, lucrarile fiind continuate cu dragorul ucrainean Prorvin, mai anunta asociatia ecologista Peceneg.
[b]Coruptie la Delta Lotsman[/b]
O inspectie financiara a firmei de stat Delta Lotsman a adus la lumina faptul ca directorul acesteia, V. Bezdolny si-a insusit suma de 163.000 de dolari din fondurile companiei, acesta fiind cercetat in prezent pentru evaziune fiscala.
Inca mai exista un larg sprijin politic in Ucraina pentru construirea canalului Bastroe. In prezent principalii sustinatori ai acestui proiect ucigas pentru ecologia Deltei Dunarii sunt ministrul ucrainean al Transporturilor, E. Cervonenko, vice-premierul A. Kinah si guvernatorul regiunii Odessa V. Tsusko.
Incalcand legislatia ucraineana a mediului, inspectoratul Regional de Mediu Odessa a acordat firmei Delta Lotsman dreptul de a efectua in continuare lucrari de dragare pe canalul Bastroe in lunile aprilie si mai – exact in perioada de depunere a icrelor. Sub presiunea opiniei publice si a Ministerului Mediului, compania de stat Delta Lotsman a incetat lucrarile de dragare pe canalul Bastroe pe 7 mai.
Sustinatorii politici ai canalului Bastroe de la Kiev continua o ampla campanie de dezinformare prin intermediul mass-media – sustinand ca este vorba de "refacerea navigatiei pe canalul Bastroe" (navigatie care nu a existat niciodata) sau afirmand ca lucrarile efectuate constituie doar o "adancire" a canalului Bastroe.
[b]Conferinta regizata[/b]
Conform cu angajamentele luate fata de Comisia Europeana in octombrie 2004, Kievul a organizat in aprilie o conferinta asupra problemei canalului Bastroe. Din pacate publicul nu a fost admis la lucrarile acestei conferinte, nici cei care se opuneau acestui canal, fiind invitati doar sustinatorii proiectului ucigas.
Construirea canalului Bastroe a fost respinsa si criticata de mai multe conventii internationale la care Ucraina este parte. Expertul Conventiei de la Ramsar pentru protejarea zonelor umede, Tobias Salate a prezentat un raport in care afirma ca "mai multe rapoarte prezentate pana acum vorbesc despre o monitorizare stricta a situatiei, insa nu au fost prezentate detaliile acestor monitorizari. Nu au fost prezentate rezultatele exacte ale monitorizarii populatiei piscicole". Reprezentantul Conventiei Ramsar si-a exprimat ingrijorarea fata de absenta din rapoartele expertilor ucraineni a informatiilor privind biodiversitatea Deltei Dunarii. Tobias Salate a sustinut ca influenta canalului Bastroe asupra mediului din Delta Dunarii ar trebui studiata cu participarea tuturor partilor interesate, iar Guvernul ucrainean ar trebui sa prezinte informatii precise privind stadiul constructiei, inclusiv o evaluare a impactului de mediu.
[b]Cereri de oprire a proiectului[/b]
Conferinta "Green Platform" organizata la inceputul lunii iunie la Eupatoria, in Ucraina, a solicitat oprirea construirii canalului Bastroe.
Rezolutia finala a conferintei amintite cere "oprirea tuturor actiunilor de construire a canalului Bastroe pana in momentul in care va fi realizat un studiu asupra acestui proiect, studiu la care sa participe experti internationali si experti ucraineni din partea Academiei Nationale de Stiinte".
De asemenea se solicita ca Guvernul de la Kiev sa recunoasca faptul ca "prin realizarea proiectului Bastroe au fost incalcate prevederile conventiilor de protectie a mediului de la Bonn, Espoo, Ramsar, Berna, Aarhus ca si Conventia de Protejare a Dunarii".
De asemenea se mai cere anularea decretelor prezidentiale semnate de Leonid Kucima care au facut posibila demararea lucrarilor pentru canalul Bastroe, decrete care incalca legislatia ucraineana si conventiile internationale la care Ucraina este parte.
[i]George DAMIAN[/i]