‘Cu toate ca in prezent Retaua Nationala de Arii Protejate insumeaza 1.035 arii protejate, cu o suprafata totala de 1.110.000 ha, cu exceptia RBDD, pentru nici o alta arie protejata nu exista institutii administrative desemnate care sa-i asigure managementul’, a declarat pentru Rompres seful Serviciului Conservarea Biodiversitatii din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Iurie Virgil Maxim.
Managementul ariilor protejate(AP), precum si reconstructia acestora beneficiaza de sprijin financiar din partea Comisiei Europene prin Programul Life Natura. Bugetul total al Programului Life, pe componentele Mediu si Natura, pentru perioada 2000 – 2004, a fost de 640 milioane euro. Uniunea Europeana a alocat aproximativ 300 milioane euro componentei Life Natura pentru perioada 2000-2004. Procentul cofinantarii din partea Comisiei poate fi de pana la 50 la suta din costurile totale. Cu titlu de exceptie, pentru proiecte vizand habitate naturale prioritare sau specii prioritare, definite in Directiva "Habitate" a Comisiei, procentul finantarii poate fi de pana la 75 la suta din totalul costurilor eligibile.
"In 2004, pentru Romania a fost aprobata finantarea a trei proiecte mari, iar pe 7 ianuarie vom trimite un noi proiecte la Bruxelles, pentru care speram sa obtinem finantari pentru cat mai multe, tinand cont si de necesitatea transpunerii prevederilor din legislatia UE", a aratat Liliana Baz, director al Directiei de biodiversitate din MMGA.
"Prin aplicarea Programului Life Natura si Life Mediu in Romania, in ultimul timp tot mai multe organizatii neguvernamentale si-au adus contributia in protejarea unor arii protejate, unul dintre exemplele de succes fiind organizatia Mare Nostrum, care s-a implicat in proiectul de reconstructie al Rezervatiei marine Vama Veche – 2 Mai", a precizat Iurie Maxim.
Reteaua Nationala de Arii Protejate include un numar de 579 de arii protejate, (intre care 13 parcuri nationale) ce reprezinta 4,8 la suta din teritoriul Romaniei (1.140.590 ha). Trei dintre acestea sunt recunoscute international ca Rezervatii ale Biosferei in cadrul Programului UNESCO – MAB, si anume: Retezat, Pietrosul Rodnei si Delta Dunarii.
MMGA si ONG-urile de mediu urmaresc finantarea acelor proiecte demonstrative care contribuie la dezvoltarea de tehnici si metode inovatoare si integrate si la dezvoltarea viitoare a politicii comunitare de mediu si care incorporeaza consideratiile legate de dezvoltare durabila si mediu in dezvoltarea si planificarea folosirii terenurilor, in special din zonele urbane si de coasta. Programul Life Natura promoveaza un management durabil al terenurilor si al apelor, pentru minimizarea impactului asupra mediului al activitatilor economice, in special prin dezvoltarea de tehnologii curate si pune accentul pe prevenire, inclusiv reducerea emisiei de gaze ce produc efectul de sera. Proiectele promoveaza prevenirea, refolosirea, recuperarea si reciclarea deseruilor de orice fel si asigura managementul performant al fluxului de deseuri./ROMPRES/