Agentia Europeana de Mediu – In 2003, clima a creat cele mai grave probleme

Temperaturile ridicate de pe parcursul verii au condus la moartea a nu mai putin de 35.000 de oameni, in special in sudul Europei. Nivelurile poluarii cu ozon au fost foarte ridicate, in timp ce pe Dunare, Rin si alte rauri majore s-au inregistrat debite foarte scazute de apa, in comparatie cu inundatiile mari care au avut loc cu o vara inainte. Incendiile in paduri din vara anului 2003 au dus la pierderea mai multor vieti si au costat 925 de milioane de euro doar in Portugalia. Se estimeaza ca numai in Europa aproximativ trei patrimi din pierderile economice cauzate de catastrofe se datoreaza vremii si evenimentelor legate de schimbarea climei. O estimare globala asupra costurilor medii anuale inregistrate este de aproximativ 10 miliarde de euro si aceasta cifra este in crestere. "Aceste cifre lasa sa se vada ca administrarea resurselor naturale ale Europei devine importanta pentru asigurarea viabilitatii capitalului ei economic si social. In general, datele referitoare la mediu inregistreaza o imbunatatire, dar acestea raman inadecvate si nu ating obiectivul inregistrarii unor schimbari importante", apreciaza Jacqueline McGlade, director executiv al AEM.

Mesajele principale ale AEM pe anul 2004 pun accentul pe nevoia de progrese in administrarea impactului de mediu al agriculturii, transportului si energiei. Acest lucru se poate realiza prin cresterea rolului instrumentelor bazate pe economia de piata, in ceea ce priveste administrarea cererii si internalizarea costurilor externe, prin trecerea extensiva la subventii pozitive (de exemplu pentru agricultura) si prin promovarea inovatiilor (de exemplu pentru energiile regenerabile). De asemenea, instrumente similare pot ajuta la administrarea tendintelor care nu se inscriu intr-o prespectiva a dezvolta durabile in ceea ce priveste generarea de deseuri. Beneficiile secundare pentru mediu si sanatatea oamenilor vor avea mai multe dimensiuni in comparatie cu probleme, precum ar fi schimbarea climei, poluarea aerului, biodiversitatea si calitatea apei, se apreciaza in raportul AEM.

Conform datelor AEM, Europa detine locul de lider la inovatiile tehnologice in domeniul mediului, de exemplu cele referitoare la materialele si procesele industriale mai durabile, energii regenerabile si practicile legate de tratarea deseurilor. "Cheia pentru mentinerea progresului este cercetarea. Coerenta si alegerea obiectivelor in ceea ce priveste resursele de cercetare ar putea fi imbunatatite si s-ar putea face mult mai mult pentru exploatarea la capacitate maxima a potentialului a ceea ce deja exista, prin oferirea de solutii pentru barierele institutionale si politice ce stau in calea progresului", a mai apreciat McGlade./ROMPRES/.