[img]"%%dir[1]%%Rosia_21022005_2.jpg" border="0" alt="image" name="image" hspace="5" vspace="5" align="left" width="250" height="218" /[/img] Aspectele identificate in analiza mentionata se refera la inceperea exploatarii in masivul Carnic, modificarile aduse perimetrului licentei, sponsorizarile facute de Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ catre Ministerul Culturii si Cultelor si descarcarile de sarcina arheologica acordate de MCC societatii RMGC, precum si modificarea PUG-ului comunei Rosia Montana in 2001 si inceperea relocarii populatiei afectate de proiect in 2002.
Analiza facuta de comisie face obiectul unui memoriu de 10 pagini, insotit de mai multe anexe, care va fi inaintat Administratiei Prezidentiale, primului-ministru, Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si presei.
Grupului pentru Salvarea Rosiei Montane din Academia de Studii Economice Bucuresti si-a reafirmat miercuri, intr-o scrisoare deschisa, pozitia sa privind oprirea acestui proiect, deoarece nu exista argumente privind eficienta economica, sociala, de mediu etc, pentru Romania.
"Investitia directa straina in Romania estimata de noi este de doar 55 milioane dolari, adica 12 la suta din investitia de capital initiala de 437 milioane dolari estimata de companie, beneficiul direct pentru Romania estimat de noi este de 263 milioane dolari, fata de 583 milioane dolari estimati de companie, numarul locurilor de munca estimat de Independent Mining Consultants Inc. pe site-ul [url=http://www.gabrielresources.com]www.gabrielresources.com[/url] este de 216 in medie pentru cei 17 ani de viata ai minei, fata de 560 estimat de companie, iar costul total de mediu pentru zona Rosia Montana estimat de noi este de 600 milioane dolari, fata de circa 65 milioane dolari estimati de companie", se spune in scrisoare.
Potrivit Grupului pentru Salvarea Rosiei Montane din ASE, proiectul RMGC este gigantic, de 26 ori mai mare ca proiectul Rio Narcea din Spania si aproximativ de 10 ori mai mare ca mina Martha din Noua Zeelanda, fiind amintite "doar cele doua mine active cu care RMGC ii place sa se compare".
"Mentionam ca exista, in opinia noastra, doua modalitati legale de a opri acest proiect: de a nu-i da acordul de mediu (adica de a transfera problema in competenta Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor) sau de a anula licenta RMGC. Prima solutie va rezolva problema, dar nu vom afla nimic despre neregulile legate de proiect si de vinovati. A doua solutie, insa, va duce la gasirea vinovatilor", se mai arata in scrisoare.ROMPRES