Sfaturi la producerea compostului de gradina si comunitar

distanta fata de sursa de materiale compostabile si fata de parcelele cultivate;

Pentru a reduce cheltuielile cu forta de munca si de transport, este bine ca gramada de compost sa fie aproape atat de sursa de materiale organice, cat si de terenul fermei.

distanta fata de locuinte si adaposturi de animale; Intrucat in compost isi gasesc adapost numeroase rozatoare (soareci, sobolani) si rapitori (dihori), este bine ca gramada de compost sa fie amplasata departe de locuinte si de adaposturile de animale.

distanta fata de sursele de apa potabila (ape curgatoare si fantani);

Pentru a elimina orice suspiciune privind poluarea cu must de compost, platforma de compostare trebuie amplasata la cel putin 35 m de cursurile de apa si 50 m de fantani si alte captari de apa potabila.

spatiul disponibil;

Un teren mai mare de 2-3 ori decat marimea initiala a gramezii de compost este suficient pentru a efectua orice lucrare impusa de procesul de compostare, iar o astfel de gramada are forma paralelipipedica cu varf, mai mult sau mai putin bombat si urmatoarele dimensiuni: inaltime – 1.0-2.0 m, latime – 1.5-3.0 m si lungime minim 1 m. De asemenea, pentru a asigura aerul necesar procesului de compostare, gramada de compost nu trebuie amplasata langa ziduri, garduri betonate sau alte obstacole asemanatoare.

clima zonei;

Gramada de compost trebuie protejata, in zonele secetoase, sa nu piarda apa prin evaporare, iar in cele umede, impotriva excesului de umiditate. De aceea, in zonele secetoase gramada de compost se amplaseaza in locuri umbroase, la adapost de vant si in apropierea sursei de apa, iar in cele umede, pe terenuri inalte, cu drenaj bun. Sub copaci sau pomi, gramada de compost este, de asemenea, protejata de precipitatiile abundente.

metoda de compostare;

In practica, gramada de compost se pune, de obicei, pe sol, in sol sau o parte pe sol si restul in sol. Compostarea la suprafata solului se recomanda in cazul metodelor aerobe si in zonele si sezoanele umede, iar compostarea in sol, cand se produce compost prin metode anaerobe si in perioade de timp si sezoane secetoase.