Temperaturile în creştere ar putea fi o veste bună pentru turismul la mare, inclusiv la noi. Problema este că aceeaşi încălzire, în fapt un dezechilibru, face ca algele să se înmulţească în aşa măsură încât fenomenul, scăpat de sub control ar alunga turiştii atraşi de o mare mai caldă.
În 2004, muncitorii de la Direcţia Apelor Dobrogea Litoral au strâns aproape nouă mii de metri cubi de alge. Doi ani mai târziu, cantitatea a crescut la 23 de mii de metri cubi. Iar în prima jumătate a acestui an, lucrătorii au strâns deja 14 mii de metri cubi de alge. Înmulţirea fără precedent a algelor are două motive principale.
“Putem să amintim deversările necontrolate de nutrienţi în apele mării, aportul din Dunăre de nutrienţi, putem să vorbim şi de încălzirea globală”, a declarat Cătălin Anton, purtător de cuvânt DADL.
La începutul lunii iunie, muncitorii au strâns şapte mii de metri cubi de alge de pe plajele din sudul litoralului. Încălzirea face ca algele să se înmulţească mult mai repede, în perioade neobişnuite pentru acest fenomen.
“Această încălzire duce la înflorirea mult mai rapidă a acestor alge, de exemplu anul acesta noi am avut ca niciodată înflorire algală în luna martie, ceea ce nu e un fenomen normal”, a declarat Cătălin Anton.
Cele mai afectate plaje au fost cele din staţiunile Costineşti, Eforie, Saturn sau Vama Veche. Lucrătorii de la DADL spun că fac toate eforturile ca turismul să nu fie afectat de aceste fenomene, dar totodată se aşteaptă la creşterea cantităţii de alge care va ajunge pe plajă.
Realitatea TV