Sudul României îşi schimbă clima

Zece judeţe ale României vor deveni aride în următorii douăzeci de ani şi multe culturi de plante de aici vor dispărea. Principalele regiuni afectate de deşertificare vor fi Oltenia, Banatul şi Dobrogea. Concluzia este cât se poate de serioasă şi vine din partea a 13 institute de meteorologie din Europa.

Meteorologii şi climatologii spun că ţara noastră este victima unui fenomen caracteristic Spaniei, Italiei şi Greciei. Cele patru ţări vor fi primele afectate de schimbările vremii, care se vor face simţite mai puternic din 2015. Conform specialiştilor, jumătatea sudică a continentului european va suferi schimbări climatice drastice ca urmare a încălzirii globale.

Mai precis, prericolul pentru România este ca solul din Oltenia, Banat şi Dobrogea să devină arid, peste zece ani. Datele agro-meteo arată că clima din ţara noastră evoluează spre una asemănătoare cu cea din sudul Spaniei, unde din cauza temperaturilor foarte înalte anumite plante nu mai cresc.

Judeţele cel mai puternic afectate de schimbările climatice sunt Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Teleorman, Dolj, Olt, Dâmboviţa şi Vrancea. Producţia de cereale din cele 10 judeţe va scădea cu 40%. Deja, în sudul ţării solul a devenit nisipos şi nu mai reţine apa iar cele 10 judeţe se regăsesc în mod constant în avertizările de caniculă ale meteorologilor.

Studiul european arată că încălzirea vremii va afecta tot continentul, dar în zonele centrale şi de nord ale continentului schimbările se vor simţi abia peste 70 de ani.

După raportul european, un alt studiu, comandat de ONU în aprilie a atras atenţia că sudul Europei va fi mai rapid şi mai grav afectat de schimbarea climatică globală decât nordul continentului. Pe când statele din Nord vor avea ierni mai blânde şi veri mai călduroase, sudul se va confrunta cu secete şi cu inundaţii cauzate de topirea gheţarilor.

Zeci de milioane de oameni din bazinul Mediteranei, dar şi din vestul şi nordul continentului s-ar putea confrunta cu inundaţii iar valurile de căldură excesivă vor fi din ce în ce mai frecvente. Raportul ONU confirmă, de asemenea, că numeroase specii de plante şi animale riscă să dispară.

Realitatea TV