Un top 5 al celor mai poluate şi, deci, periculoase oraşe ale lumii, întocmit de comisia tehnică a BlackSmith Institute, un ONG dedicat problemelor de mediu din New York.
Cu un dezastru nuclear de proporţii petrecut în urmă cu 21 de ani, Cernobâl este considerat cel mai poluat oraş de pe glob. Explozia reactorului din Ucraina a afectat viaţa a peste 5 milioane şi jumătate de persoane care trăiau în regiunile învecinate. Timp de 9 zile, reactorul a emis în atmosferă radiaţii de sute de ori mai intense decât bomba atomică lansată asupra Hiroshimei. Întreaga zonă este izolată, fiind poluată cu 50 de tone de elemente radioactive.
Poziţia secundă este deţinută tot de un oraş din fosta URSS, respectiv Dzerzhinsk. Până la finele Războiului Rece a fost unul dintre principalele centre ale Rusiei în care se fabricau arme chimice. În această zonă au fost aruncate sute de mii de tone de deseuri chimice. Durata medie de viaţă în acest oraş din Rusia este de 42 de ani la barbati si 47 la femei.
Un alt oraş cu o poluare ridicată este Haina din Republica Dominicană. Deşi fabrica de reciclare a bateriilor de maşină s-a mutat într-o altă zonă, pământul este puternic poluat cu plumb. În această zonă peste 85 de mii de persoane, în special copii, suferă de diferite probleme de sănătate. Din cauza industriei miniere, orasul Kabwe din Zambia poluat cu plumb si cadmiu, figurează pe poziţia a patra în topul celor mai poluate zone ale lumii. Chiar dacă toate minele din zonă au fost închise, oraşul este încontinuare poluat. Metalele din apă şi sol au afectat în jur de 250 de mii de persoane.
La Oroya din Peru, un alt oraş inclus în clasament, este poluat cu plumb, cupru, zinc si sulf, din minerit. Cei care au avut de suferit de pe urma acestei poluării au fost copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 10 ani.
Realitatea TV